Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Beukenhof: tuinkoepel in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Singel 87
3311PB Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890-1895


Beschrijving van De Beukenhof: tuinkoepel

Inleiding In Eclectische stijl uitgevoerde TUINKOEPEL, waarschijnlijk van vóór 1895, behorend bij het villacomplex De Beukenhof, gesitueerd in de tuin van de villa. Omschrijving Het achthoekige tuinkoepeltje is grotendeels van hout. Op de hoeken hardstenen neuten. Het paviljoentje heeft een zinken koepeldak met geprononceerde roeven tussen de velden. Bovenin zijn de roeven gebundeld en bekroond met een ijzeren windvaan. Direct onder de dakrand per gevelvlak een liggend paneel met sjabloonmotieven. Aan weerszijden van de dubbele glasdeuren een gevelvlak met een hoog T-venster, allen met rondboog bovenlicht en houten panelen aan de onderzijde. Ook in de vier gesloten gevelvlakken is een rondbooglijst aangegeven. In de spaarvelden boven de rondboog zijn sjablonen met bloemmotieven aangebracht. Langs de drie glasgevelvlakken is een luifel geplaatst die rust op vier geprofileerde houten zuiltjes met hardstenen poeren. Onder de luifel een stoepje met beschilderde tegels. Inwendig zijn muur- en plafondschilderingen aangebracht. Waardering De tuinkoepel is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een negentiende-eeuws tuinsierraad alsook wegens de ensemblewaarde door de ruimtelijke en historisch-functionele relatie met de overige onderdelen van villacomplex De Beukenhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522297
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Beukenhof: tuinkoepel in Dordrecht

Villa De Beukenhof

Singel 87
Dordrecht
Inleiding VILLA uit 1895 gebouwd in de stijl van de Neo-Renaissance met Eclectische elementen in opdracht van de heer H.C. Wijers- van Drie..

De Beukenhof: tuinhuisje

Singel 87
Dordrecht
Inleiding In Eclectische stijl uitgevoerd TUINHUISJE met Art Nouveau-elementen, waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw, onderd..

Villa Jorissen

Singel 97
Dordrecht
Inleiding Een in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht gesitueerd vrijstaand WOONHUIS van het type villa, met bijbehorende ERFSCHEIDING..

Koetshuis

Singel 97
Dordrecht
Inleiding In een eenvoudige Traditioneel-ambachtelijke trant gebouwd KOETSHUIS, onderdeel van het complex Villa Jorissen. Het kleine koetsh..

Tuinkoepel, onderdeel van het complex villa jorissen

Singel 97
Dordrecht
Inleiding TUINKOEPEL, onderdeel van het complex Villa Jorissen. De links in de tuin staande tuinkoepel is gebouwd in een bouwstijl die ver..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)