Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk behorend bij het museumcomplex in Dordrecht

Overig

Museumstraat 40
3311XP Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Hekwerk behorend bij het museumcomplex

Inleiding HEKWERK uit 1904 behorend bij het museumcomplex. Het hekwerk is geplaatst ten tijde van de verbouwing van het krankzinnigengesticht tot museum. De ornamentiek van de smeedijzeren hekken is stilistisch verwant aan de toentertijd in zwang zijnde Art Nouveau. Omschrijving De erfscheiding tussen de museumtuin en de straat bestaat uit een gemetselde borstwering met eveneens gemetselde hekpijlers en kolommen, waartussen de smeedijzeren hekken zijn bevestigd. De borstwering heeft een hardstenen plint en een eveneens met hardsteen afgedekte ezelsrug. De hekpijlers aan weerszijden van de twee toegangshekken hebben zandstenen koppen met driehoekige afdekstenen waarin 'MUSEUM' staat gegraveerd. De rechter toegangshekken staan voor een oprit naar de voormalige hoofdentree van het museum. Waardering Het hekwerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het hekwerk is van cultuurhistorisch belang als een bijzondere erfafscheiding bij een gebouw met een bijzondere functie in de historische binnenstad van Dordrecht. - Het hekwerk heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en detaillering. - Het hekwerk heeft ensemblewaarde door de visuele en functionele samenhang met de verschillende onderdelen van het museumcomplex. - Het hekwerk is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522294
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk behorend bij het museumcomplex in Dordrecht

Dordrechts Museum, oorspronkelijk gebouwd als gesticht

Museumstraat 40
Dordrecht
Inleiding MUSEUMGEBOUW, oorspronkelijk gebouwd als KRANKZINNIGENGESTICHT, hoofdonderdeel van het museumcomplex. De gebouwen van het op deze..

Pand met trapgevel van het Dordtse type

Augustijnenkamp 24
Dordrecht
PAND met trapgevel van het Dordtse type (XVIII a). Komt voor overplaatsing in aanmerking. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische arch..

Pand met trapgevel.

Augustijnenkamp 64
Dordrecht
PAND met trapgevel van het Dordtse type (XVII d). Komt voor overplaatsing in aanmerking. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische archi..

Pand met verkropte lijstgevel

Museumstraat 44
Dordrecht
PAND met verkropte lijstgevel, gedateerd 1781. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Pand met Dordtse trapgevel bekroond door een segmentvormig fronton met bol

Museumstraat 48
Dordrecht
PAND met Dordtse trapgevel (XVII d) bekroond door een segmentvormig fronton met bol. Klauwstukken tegen de top. De onderpui en de ramen zij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)