Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Folly behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34 in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Wolwevershaven 34
3311AW Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Folly behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34

Inleiding FOLLY behorende bij het woonhuiscomplex Wolwevershaven 34. Het complex bestaat uit een woonhuis uit 1895-1896 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance met in de achterliggende stadstuin een door middel van een galerij met het huis verbonden tuinkoepel in Eclectische stijl en een waarschijnlijk oudere, als schuurtje dienende, achter in de tuin tegen een muur staande folly. Dit object is gebouwd in een aan de Engelse Landschapsstijl verwante rustieke stijl. De folly is waarschijnlijk het restant van een oudere tuinaanleg. Omschrijving De folly bestaat uit een éénlaags, deels met lavasteen bekleed cementstenen gebouwtje. In de naar de tuin gerichte gevel van de folly staat een vierruitsvenster met houten kozijn. In de linker zijgevel staat een houten deurtje. Langs de dakrand zijn lavasteen plantenbakken geplaatst, het balkon heeft een balustrade van kruiselings geplaatste imitatie boomstammen van cementsteen. Waardering De laat negentiende-eeuwse folly is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - De folly is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse folly in een stadstuin in de historische binnenstad van Dordrecht. - De folly is van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving in Engelse landschapstijl en vanwege de bijzondere, rustieke materiaaltoepassing. - De folly heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de tuin, het woonhuis en de tuinkoepel. - De folly is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. - De folly heeft tevens zeldzaamheidswaarde als een van de weinige in Nederland bewaard gebleven follies in in rustieke stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522288
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Folly behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34 in Dordrecht

Woonhuis in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance, behorende bij een complex met een tuinkoepel en een waarschijnlijk oudere folly in de achterlig ..

Wolwevershaven 34
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS uit 1895-1896 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance, behorende bij een complex met een tuinkoepel en een waarschi..

Tuinkoepel behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34

Wolwevershaven 34
Dordrecht
Inleiding TUINKOEPEL behorende bij het woonhuiscomplex Wolwevershaven 34. Het complex bestaat uit een woonhuis uit 1895-1896 in de stijl va..

Woonhuis

Wolwevershaven 35
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS uit 1893 naar ontwerp van architect W. Stok in Overgangsarchitectuur met Neo-Renaissance ornamenten. De woning werd in o..

Door schilddak gedekt pakhuis met lijstgevel

Wolwevershaven 36
Dordrecht
Door schilddak gedekt PAKHUIS met lijstgevel (XIX A). De vensters van de middenas zijn getoogd en gevat binnen een rondboognis, waarboven ee..

Stokholm

Wolwevershaven 30
Dordrecht
PAKHUIS "Stokholm". Zeer monumentale pakhuisgevel: begane grond, drie verdiepingen en drie zolderverdiepingen. Breedte zes vensterassen. Hal..

Kaart & Routeplanner

Route naar Folly behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34 in Dordrecht