Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinkoepel behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34 in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Wolwevershaven 34
3311AW Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1895-1896


Beschrijving van Tuinkoepel behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34

Inleiding TUINKOEPEL behorende bij het woonhuiscomplex Wolwevershaven 34. Het complex bestaat uit een woonhuis uit 1895-1896 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance met in de achterliggende stadstuin een door middel van een galerij met het huis verbonden tuinkoepel in Eclectische stijl, en een waarschijnlijk oudere folly in een aan de Engelse Landschapsstijl verwante rustieke tijl. Omschrijving Vanaf de achtergevel van het woonhuis loopt langs de noord-oostelijke rand van de tuin een galerij van teakhout en glas naar een achtzijdige, witgeschilderde theekoepel die half over de rivier hangt. De onder een plat dak staande koepel heeft een achtzijdige plattegrond en witgeschilderde gevels met aan alle zijden vensters met houten kozijnen en met geprofileerde omlijstingen met kroonlijsten. Waardering De laat negentiende-eeuwse tuinkoepel met bijbehorende galerij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - De koepel is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse tuinkoepel in een stadstuin in de historische binnenstad van Dordrecht. - De koepel is van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving in de stijl van de Eclecticisme, vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en de materiaaltoepassing. - De koepel heeft ensemblewaarde vanwege de sterke functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de bijzonder situering aan de rivier. - De koepel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. - Dergelijke tuinkoepels met bijbehorende galerij hebben tevens zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522287
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinkoepel behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34 in Dordrecht

Woonhuis in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance, behorende bij een complex met een tuinkoepel en een waarschijnlijk oudere folly in de achterlig ..

Wolwevershaven 34
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS uit 1895-1896 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance, behorende bij een complex met een tuinkoepel en een waarschi..

Folly behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34

Wolwevershaven 34
Dordrecht
Inleiding FOLLY behorende bij het woonhuiscomplex Wolwevershaven 34. Het complex bestaat uit een woonhuis uit 1895-1896 in de stijl van de ..

Woonhuis

Wolwevershaven 35
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS uit 1893 naar ontwerp van architect W. Stok in Overgangsarchitectuur met Neo-Renaissance ornamenten. De woning werd in o..

Door schilddak gedekt pakhuis met lijstgevel

Wolwevershaven 36
Dordrecht
Door schilddak gedekt PAKHUIS met lijstgevel (XIX A). De vensters van de middenas zijn getoogd en gevat binnen een rondboognis, waarboven ee..

Stokholm

Wolwevershaven 30
Dordrecht
PAKHUIS "Stokholm". Zeer monumentale pakhuisgevel: begane grond, drie verdiepingen en drie zolderverdiepingen. Breedte zes vensterassen. Hal..

Kaart & Routeplanner