Tuinhuisje in Dordrecht

3311HL Dordrecht

Beschrijving van Tuinhuisje

Inleiding Het TUINHUISJE werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van de bankdirecteur Van Gijn, door een Dordtse aannemer. Het is opgetrokken in de stijl van de Interbellum-architectuur en staat ten zuidoosten van het herenhuis. De noordgevel is voorzien van een nieuw traliehek. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken tuinhuisje, dat bestaat uit één bouwlaag en een zoldering onder zadeldak. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van eenvoudige houten boeiborden en een houten dakgoot op klossen. De noord- en zuidgevel zijn puntgevels. Rechtgesloten gevelopeningen onder bakstenen strek. Vensters met roeden en waterdorpels van geglazuurde tegels. De tuingevel (zuid) heeft links een deur van houten kraaldelen en rechts een vierruitsvenster. In het midden van de puntgevel, voor de zoldering, wederom een vierruitsvenster. De zijgevel (oost) is blind en de andere zijgevel (west) heeft in het midden een venster dat drie vierruitsramen bevat. In de noordgevel is een traliehek aangebracht en daarboven bevindt zich in het midden van de puntgevel een vierruitsvenster. Waardering Het tuinhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde; als voorbeeld van een redelijk gaaf tuinhuis in een Interbellum stijl. Het tuinhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex; het vormt een eenheid met het woonhuis en de garage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)