Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluiswachterswoning in Dordrecht

Woonhuis

Merwelanden 33
3313LE Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Sluiswachterswoning

Inleiding In 1888 gebouwde SLUISWACHTERSWONING, onderdeel van het sluiscomplex Hel- en Zuilespolder. De grotendeels in oorspronkelijke staat verkerende sluiswachterswoning staat aan de oostzijde van de schutsluis. De aan de westkant van de sluis staande, oorspronkelijk identieke sluismeesterswoning is in het begin van de jaren tachtig vernieuwd, en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege. Omschrijving De sluiswachterswoning staat op een fundering van 64 houten palen. Het betreft een eenvoudig, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken, op een met leilinden begroeide verhoging staand verdiepingloos woonhuis onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het huis heeft een gepleisterde plint, rechtgesloten gevelopeningen en een symmetrische, naar de sluiskolk gerichte langsgevel met een deur onder bovenlicht en een met een luik behangen venster aan weerszijden. Het huis draagt een gevelsteen waarop de waterhoogte op 1-2-1953 staat aangegeven. Waardering De sluiswachterswoning, onderdeel van het sluiscomplex Hel- en Zuilespolder, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en de vanwege de ensemblewaarde. - De schutsluis heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een sluiscomplex, dat van belang is voor de landschappelijke ontwikkeling en de waterhuishouding van het poldergebied bij Dordrecht. - De woning heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en de visuele samenhang met de sluis. - De woning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522278
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluiswachterswoning in Dordrecht

Helsluis

Merwelanden 33
Dordrecht
Inleiding SCHUTSLUIS ("Helsluis"), gebouwd in 1864 en hoofdonderdeel van het sluiscomplex Hel- en Zuilespolder. De sluis bevindt zich tusse..

Deftig herenhuis van begane-grond met zadeldak tussen puntgevels. Twee dakkapellen met eenvoudig gesneden zijstukken aan de voorzijde. Lijstgevel met ..

Rivierdijk 470
Sliedrecht
Deftig herenhuis (XIXa) van begane-grond met zadeldak tussen puntgevels. Twee dakkapellen met eenvoudig gesneden zijstukken aan de voorzijde..

Museum

Kerkbuurt 99
Sliedrecht
Museum. Statig gebouwtje met door gebosseerde hoekdammen en pilasters verlevendigde voorgevel, waarvan de middenrisaliet bekroond is door ee..

Gemeentehuis en muziektent

Dr. Langeveldplein 30
Sliedrecht
Inleiding GEMEENTEHUIS uit 1921-'23 in stijl van het Nieuw Traditionalisme in detaillering ge├źnt op de Amsterdamse School. Het pand, gebou..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkbuurt 131
Sliedrecht
Ned. Herv. Kerk. Eenvoudig bouwwerk van laat 18e eeuws karakter, met aan de oost- en westzijde driezijdige sluitingen, een uitbouw met front..

Kaart & Routeplanner