Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leuvebrug in Dordrecht

Weg En Waterwerk

Leuvebrug
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937
Architect: A.J. Argelo


Beschrijving van Leuvebrug

Inleiding VERKEERSBRUG van het type boogbrug, in 1937 gebouwd in opdracht van de Dienst Gemeentewerken Dordrecht naar ontwerp van de Dordtse architect A.J. Argelo in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl. De brug is verfraaid met vier brugsculpturen van de hand van Hildo Krop. De sculpturen refereren aan de Middeleeuwse activiteiten ter plekke; een melkmeisje vanwege de melkschepen die aan de Pottenkade aanlegden om te lossen, een geboeide gevangene vanwege de Vuilpoort waar misdadigers werden opgesloten, een houtpikker vanwege de houtvletterij nabij de Vuilpoort en een dronken man die verwijst naar de aanwezige horeca. De brug ligt op de overgang van de Leuvehaven en de Voorstraathaven, binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht. Omschrijving De in staand verband, in rode handvormsteen opgetrokken boogbrug met dito (kade-)muren is voorzien van gefrijnde hardstenen afdekplaten boven een rollaag. De brug heeft een met hardsteen geaccentueerde rondboogvormige overkluizing, die aangesmeerd is. Aan weerszijden van de overkluizing de massief uitgevoerde landhoofden, die bestaan uit risalerende rechthoekige kolommen met daaraan verbonden de kademuren. De kolommen hebben boven waterniveau driehoekige hardstenen schampstenen voor schepen. Op de brug zijn de vier kolommen aan de wegzijde bekleed met hardstenen platen. In het midden aan de bovenzijde van de kolommen is het beeldhouwwerk in een rechthoekige omlijsting aangebracht. De kolom aan de Pottenkade heeft een afbeelding van een melkmeisje, de kolom nabij de Voorstraat een dronken man, de kolom bij het huisje een gevangene en de kolom ernaast een houtpikker. Het muurwerk tussen de kolommen is verlaagd. Op deze muren is een ijzeren buisleuning op gekrulde steunen aangebracht. De kademuur langs de Pottenkade loopt vanaf de brug schuin af. Richting brugwachtershuisje is de bakstenen brugleuning eveneens doorgetrokken. Tussen deze kademuur en de muur van het brugwachtershuisje gaat een bakstenen trap naar beneden naar het water van de Leuvehaven. Waardering De brug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld uit het oeuvre van de architect Argelo, verfraaid door het beeldhouwwerk van de beeldhouwer Hildo Krop en als voorbeeld van een brug uitgevoerd in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl, een kenmerkende stroming in de Nederlandse architectuur. De brug is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde: gelegen op een beeldbepalende plaats tussen de Leuve- en de Voorstraathaven en vanwege de samenhang met de omliggende bebouwing. De brug is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522274
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leuvebrug in Dordrecht

Langs de korte engelenburgerkade hoek lange gelderse kade, ijzeren balusterhekken

Korte Engelenburgerkade
Dordrecht
Langs de Korte Engelenburgerkade hoek Lange Gelderse Kade, ijzeren BALUSTERHEKKEN. (XVIII). Objecten van belang uit oogpunt van oudheidkund..

Toren Grote Kerk

Lange Geldersekade 2
Dordrecht
TOREN van de (Ned. Herv.) Grote Kerk, XIV A. Torenlantaarn begonnen XV d, onvoltooid, tegen de pijlers van deze bovenbouw decoratieve wijzer..

Pand met eenvoudige lijstgevel

Korte Geldersekade 3
Dordrecht
PAND met eenvoudige lijstgevel (XVIII). Deuromlijsting met pilasters, deur Lodewijk XV. Stoep met balusterhek. Gebouw van eenvoudige doch ..

Eenvoudige pandjes tegen de zuidelijke zijbeuk van de grote kerk met verdieping en zadeldak

Pottenkade 6
Dordrecht
Eenvoudige PANDJES (XVIII B) tegen de zuidelijke zijbeuk van de Grote Kerk met verdieping en zadeldak.

Huisje, van parterre en verdieping onder een hoog zadeldak met de nrs 2, 3 en 4, tegen de zuidelijke zijbeuk van de grote kerk

Pottenkade 5
Dordrecht
HUISJE, van parterre en verdieping onder een hoog zadeldak met de nrs 2, 3 en 4, tegen de zuidelijke zijbeuk van de Grote Kerk. Schuiframen ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)