Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Essenhof: aula in Dordrecht

Graf Begraafplaats

Dubbeldamseweg Zuid 183
3314JD Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1938-1939
Architect: A.J. Argelo


Beschrijving van Begraafplaats Essenhof: aula

Inleiding De in 1938-1939 gebouwde AULA op de Algemene Begraafplaats Essenhof, onderdeel van het complex van de algemene begraafplaats, is gebouwd in een expressieve, aan de architectuur van S. van Ravesteijn verwante neo-barokke bouwstijl naar een ontwerp van de architect A.J. Argelo. Het gebouw staat aan de noordwestelijke rand van de uitbreiding van de in 1828 aangelegde begraafplaats. Het sluit de verbinding met het 19de eeuwse deel van de begraafplaats af en onderbreekt de noordwest-zuidoost georiënteerde zichtas. Het glas-in-lood in het gebouw is afkomstig uit het atelier van de glazenier Toon Berg. De aula is sinds de jaren tachtig niet meer als zodanig in gebruik. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken in met schone baksteen bekleed beton, vanuit een organische, min of meer kruisvormige plattegrond en staat onder platte daken met uitkragende randen van beton. De veelal gebogen muren worden verlevendigd door op beton lijkende accenten van "articon". Het vooraanzicht en de achterzijde zijn symmetrisch. Het ronde, centrale gedeelte is hoger opgaand. De voorzijde bevat een ingangsportaal met een onder een concaaf gewelfde betonnen luifel staande dubbele deur. In de convex gewelfde geveldelen aan weerszijden staan drie vensters met glas-in-lood in de rechtgesloten stalen ramen. De deels concaaf gewelfde zijgevels, die het portaal verbinden met het hoog opgaande centrale deel, is blind. Het hoog opgaande, cilindervormige centrale bouwdeel heeft een transparante bovenbouw (tamboer), die is ingevuld met in stalen ramen gevat glas-in-lood en wordt bekroond door een eveneens cilindervormige lantaarn. In de smalle verbindingsmuren met de driekwart-ronde "vleugels" staat een uit zes gestapelde ramen samengesteld venster. De vleugels bevatten onder de dakrand een fries van ronde vensters met diep in de betonnen omlijsting liggende ramen. Aan de achterzijde ligt tussen de vleugels een lage uitbouw met in het midden een dubbele stalen deur. Aan weerszijden bevindt zich een portiek met in het midden een dubbele rondboogdeur en in de er dwars opstaande muren een met glas-in-lood ingevulde, dubbele deur. Het inwendige van het gebouwtje is vrijwel ongewijzigd gebleven. In beide vleugels bevindt zich een trap naar een lage verdieping. Waardering De AULA is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde. - De aula heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. - De aula heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het bijzondere ontwerp en vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur. - De aula heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en de functionele samenhang met de verschillende delen van de begraafplaats, waartussen het een verbindend element is. - De aula is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid van zowel het interieur als het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522271
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Essenhof: aula in Dordrecht

Algemene Begraafplaats: smeedijzeren hek met hekpijlers

Dubbeldamseweg Zuid 183
Dordrecht
Inleiding Achter het hek DIENSTWONING van alleen begane grond met schilddak (1802). Omschrijving Woonhuis uit 1802 dat gebouwd werd bij ..

Begraafplaats Essenhof: begraafplaats

Dubbeldamseweg Zuid 183
Dordrecht
Inleiding HEULBRUG met HEK, toegang gevend tot de grafvelden, gelegen achter de dienstwoning. Omschrijving De brug is een opgemetselde bo..

Begraafplaats Essenhof: toegangspartij

Dubbeldamseweg Zuid 183
Dordrecht
Inleiding TOEGANGSPARTIJ van de gemeentelijke begraafplaats. Omschrijving Met hardstenen beklede en gebosseerde hekpijlers, bekroond doo..

Begraafplaats Essenhof: aanleg

Dubbeldamseweg Zuid 183
Dordrecht
Inleiding De AANLEG met padenstelsel, grafvelden en graftekens van het historische deel van de gemeentelijke begraafplaats Essenhof met b..

Israëlitische begraafplaats met bijbehorend metaheerhuisje en toegangshek

Nieuweweg 2
Dordrecht
Inleiding Israëlitische BEGRAAFPLAATS met bijbehorend METAHEERHUISJE en TOEGANGSHEK. Tussen 1869 en 1870 is deze joodse begraafplaats aa..

Kaart & Routeplanner