Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boogbrug in Dordrecht

Weg En Waterwerk

Noorder Elsweg 12
3329KH Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Boogbrug

Inleiding BRUG, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' uit 1937 en gelegen over het voormalige gat van de Noorder Els. De in baksteen in een aan de Delftse School verwante bouwstijl uitgevoerde boogbrug geeft toegang tot het boerderijerf. Omschrijving De boogbrug is vervaardigd van rode baksteen en verbindt de oevers van de Noorder Els met elkaar. De brug heeft drie gemetselde rondboogvormige overspanningen (tongewelven). De grote boog in het midden wordt geflankeerd door kleinere bogen, die aan beide zijden worden geaccentueerd door een dunne uitgemetselde rand. Het brugdek heeft aan weerszijden een opengewerkte, door middel van een tandfries verlevendigde borstwering van baksteen, die in het midden hoger is en wordt afgedekt door een rollaag van staande baksteen. De hoger opgaande delen staan tussen lisenen. De landhoofden worden aan weerszijden van de brug verstevigd door gemetselde kademuren met schuine bovenrand. Waardering De boogbrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde. - De brug heeft cultuurhistorische waarde als een belangrijk onderdeel van een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en als goed voorbeeld van een baksteen boogbrugje uit de eerste helft van de twintigste eeuw. - De brug heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een voor de bouwtijd karakteristieke, traditionalistische bouwtrant, en vanwege de stilistische samenhang met de boerderij. - De brug heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met de boerderij en de tuinkoepel en vanwege de bijzondere relatie met het omringende landschap. - De brug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522268
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boogbrug in Dordrecht

Boerderij De Griendheuvel

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding BOERDERIJ uit 1937, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' dat in 1937 werd gebouwd in een vanaf 1926 ingepold..

Tuinkoepel

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding TUINKOEPEL uit ca. 1937, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel', dat gebouwd is in 1937 in een vanaf 1926 ingepolde..

Griendkeet

Noorderelsweg
Dordrecht
Inleiding In de Polder de Biesbosch, bij de boerderij Middenhoeve staande GRIENDKEET, die waarschijnlijk gebouwd is in het begin van de twi..

Hoeve De Biesbosch

Van Elzelingenweg 1
Dordrecht
Inleiding Een royale, in 1937 gebouwde PACHTERSWONING met een villa-achtige allure, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex De Biesbosch. D..

Grote landbouwschuur onderdeel van het boerderijcomplex 'De Biesbosch'

Van Elzelingenweg 1
Dordrecht
Inleiding Grote LANDBOUWSCHUUR uit 1934, onderdeel van het boerderijcomplex "De Biesbosch". De schuur staat vrij van de bijbehorende pachte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boogbrug in Dordrecht