Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinkoepel in Dordrecht

Tuin Park Landgoed

Noorder Elsweg 12
3329KH Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Tuinkoepel

Inleiding TUINKOEPEL uit ca. 1937, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel', dat gebouwd is in 1937 in een vanaf 1926 ingepolderd gedeelte van de Biesbosch. De octogonale tuinkoepel staat op een kunstmatige verhoging, die enkele gebouwde ruimtes bevat die deel uitmaken van de boerderij. De terp is te beklimmen door middel van een gemetselde trap met betegelde treden aan de wegzijde en via het door middel van een verdiepingsdeur bereikbare terras. Omschrijving De tuinkoepel is vanuit een octogonale plattegrond opgetrokken in baksteen, hout en glas en staat onder een met rode daktegels en zadelvorsten gedekt octogonaal tentdak met een pumeelbekroning. De koepel heeft een gemetselde onderbouw en een bovenbouw van grote, tussen houten penanten staande ramen. De penanten staan op hardstenen poeren en zijn met elkaar verbonden door de onderdorpels. In een van de acht zijden bevindt zich een deur met raam. Waardering De tuinkoepel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde. - De tuinkoepel heeft cultuurhistorische waarde als een onderdeel van een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, die tevens belangrijk is voor een typologische ontwikkeling in de agrarische bouwkunst. - De tuinkoepel heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een tuinkoepel ter verfraaiing van een agrarische tuin uit de eerste helft van de twintigste eeuw. - De tuinkoepel heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met de boerderij en de boogbrug, en vanwege de bijzondere relatie met de ontwikkeling van het gebied. - De tuinkoepel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522267
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinkoepel in Dordrecht

Boerderij De Griendheuvel

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding BOERDERIJ uit 1937, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' dat in 1937 werd gebouwd in een vanaf 1926 ingepold..

Boogbrug

Noorder Elsweg 12
Dordrecht
Inleiding BRUG, behorende bij het boerderijcomplex 'De Griendheuvel' uit 1937 en gelegen over het voormalige gat van de Noorder Els. De in ..

Griendkeet

Noorderelsweg
Dordrecht
Inleiding In de Polder de Biesbosch, bij de boerderij Middenhoeve staande GRIENDKEET, die waarschijnlijk gebouwd is in het begin van de twi..

Hoeve De Biesbosch

Van Elzelingenweg 1
Dordrecht
Inleiding Een royale, in 1937 gebouwde PACHTERSWONING met een villa-achtige allure, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex De Biesbosch. D..

Grote landbouwschuur onderdeel van het boerderijcomplex 'De Biesbosch'

Van Elzelingenweg 1
Dordrecht
Inleiding Grote LANDBOUWSCHUUR uit 1934, onderdeel van het boerderijcomplex "De Biesbosch". De schuur staat vrij van de bijbehorende pachte..

Kaart & Routeplanner