Toegangshek behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteyn in Dordrecht

Amstelwijckweg 12
3316BB Dordrecht

Beschrijving van Toegangshek behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteyn

Inleiding TOEGANGSHEK, onderdeel van het complex van villa, toegangshek en tuinmanswoning behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteijn. Het hek staat aan het begin van de oprijlaan naar het huis, aan de Amstelwijckweg. Omschrijving Toegangshek bestaande uit twee smeedijzeren draaihekken die aan vierkante gemetselde hekpijlers hangen. De hekpijlers hebben een hardstenen basement en geprofileerde, hardstenen dekplaten waarop een gecementeerde schilddragende leeuw. Op beide pijlers een klein cartouche met gekrulde randen waarin Grave-steijn is gegraveerd. Aan de buitenzijde van beide pijlers een vaste smeedijzeren hek met gekrulde spijlen. Het openslaande deel heeft een sierlijke bovenrand. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en ensemblewaarde. -als onderdeel van het landgoed Gravesteijn -vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen -als goed voorbeeld van een toegangshek van een landgoed uit het eind van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)