Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteyn in Dordrecht

Overig

Amstelwijckweg 12
3316BB Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Toegangshek behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteyn

Inleiding TOEGANGSHEK, onderdeel van het complex van villa, toegangshek en tuinmanswoning behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteijn. Het hek staat aan het begin van de oprijlaan naar het huis, aan de Amstelwijckweg. Omschrijving Toegangshek bestaande uit twee smeedijzeren draaihekken die aan vierkante gemetselde hekpijlers hangen. De hekpijlers hebben een hardstenen basement en geprofileerde, hardstenen dekplaten waarop een gecementeerde schilddragende leeuw. Op beide pijlers een klein cartouche met gekrulde randen waarin Grave-steijn is gegraveerd. Aan de buitenzijde van beide pijlers een vaste smeedijzeren hek met gekrulde spijlen. Het openslaande deel heeft een sierlijke bovenrand. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en ensemblewaarde. -als onderdeel van het landgoed Gravesteijn -vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen -als goed voorbeeld van een toegangshek van een landgoed uit het eind van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522264
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteyn in Dordrecht

Tuinmanswoning buitenplaats Gravesteyn

Amstelwijckweg 12
Dordrecht
Inleiding TUINMANSWONING gebouwd in 1916 in opdracht van Hugo van Gijn, onderdeel van het complex bestaande uit de villa, tuinmanswoning en..

Toegangshek met boogbrug van het buiten amstelwyck

Amstelwijckweg 1
Dordrecht
TOEGANGSHEK MET BOOGBRUG van het buiten Amstelwyck. Twee bakstenen pijlers met geprofileerde dekplaten en gebeeldhouwde sierbekroningen, be..

Buitenplaats Gravesteyn

Amstelwijckweg 14
Dordrecht
Inleiding VILLA uit circa 1875 naar ontwerp van H.W. Veth in de stijl van het Eclecticisme. Het pand werd in 1901 verbouwd naar ontwerp van..

Crabbehof

Talmaweg 10
Dordrecht
De "Crabbehof". In plattegrond vierkante KASTEELBOERDERIJ (XVII b), herbouwd na een brand (XX A). Geprofileerde geblokte ontlastingsbogen, m..

Koetshuis De Crabbehof

Talmaweg 10
Dordrecht
Inleiding Klein KOETSHUIS bij kasteelboerderij de Crabbehof (rijksmonument nr. 13681). Het koetshuis staat tegenover de hoofdentree van de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)