Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning buitenplaats Gravesteyn in Dordrecht

Woonhuis

Amstelwijckweg 12
3316BB Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Tuinmanswoning buitenplaats Gravesteyn

Inleiding TUINMANSWONING gebouwd in 1916 in opdracht van Hugo van Gijn, onderdeel van het complex bestaande uit de villa, tuinmanswoning en het toegangshek van de voormalige buitenplaats Gravesteijn. NB De woning is recentelijk uitgebreid en wat betreft interieur gemoderniseerd. Omschrijving Tuinmanswoning vanuit vierkante plattegrond over een bouwlaag opgetrokken in baksteen in kruisverband. Het pand heeft een tentdak, gedekt met Hollandse pannen en aan alle zijden een dakkapel. De gevels zijn verlevendigd met een gestucte plint en gestucte banden ter hoogte van de bovendorpels van de vensters en onder de overstekende dakgoot. Waardering De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en ensemblewaarde, -als onderdeel van het landgoed -vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de andere complexonderdelen -als voorbeeld van een tuinmanswoning uit het begin van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522263
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmanswoning buitenplaats Gravesteyn in Dordrecht

Toegangshek behorende bij de voormalige buitenplaats Gravesteyn

Amstelwijckweg 12
Dordrecht
Inleiding TOEGANGSHEK, onderdeel van het complex van villa, toegangshek en tuinmanswoning behorende bij de voormalige buitenplaats Graveste..

Toegangshek met boogbrug van het buiten amstelwyck

Amstelwijckweg 1
Dordrecht
TOEGANGSHEK MET BOOGBRUG van het buiten Amstelwyck. Twee bakstenen pijlers met geprofileerde dekplaten en gebeeldhouwde sierbekroningen, be..

Buitenplaats Gravesteyn

Amstelwijckweg 14
Dordrecht
Inleiding VILLA uit circa 1875 naar ontwerp van H.W. Veth in de stijl van het Eclecticisme. Het pand werd in 1901 verbouwd naar ontwerp van..

Crabbehof

Talmaweg 10
Dordrecht
De "Crabbehof". In plattegrond vierkante KASTEELBOERDERIJ (XVII b), herbouwd na een brand (XX A). Geprofileerde geblokte ontlastingsbogen, m..

Koetshuis De Crabbehof

Talmaweg 10
Dordrecht
Inleiding Klein KOETSHUIS bij kasteelboerderij de Crabbehof (rijksmonument nr. 13681). Het koetshuis staat tegenover de hoofdentree van de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning buitenplaats Gravesteyn in Dordrecht

Foto's (1)