Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein waterpompstation in Rozendaal

Nijverheid Industrie

De Pinkenberg 2
6891DM Rozendaal
Gelderland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Klein waterpompstation

Inleiding Klein WATERPOMPSTATION uit 1932, met steil zadeldak, geïsoleerd gelegen in een weiland, maar onderdeel van het waterwin-complex. Het is gebouwd om de druk op het leidingwater te verhogen om hoog gelegen panden te kunen bereiken. Het pand ligt in het fraai glooiende landschap op een opvallende plaats in het dal, op enige afstand van de twee grotere waterpomstations. Omschrijving Het gebouw is ontworpen met invloed van de Amsterdamse en de Haagse School. Vermoedelijk was het nu witgeschilderde muurwerk oorspronkelijk ongeschilderd. Het kleine gebouw verschilt sterk van het waterpompstation uit 1926, vooral door het zeer steile zadeldak met rode oud-hollandse pannen, dat aan alle vier de zijden flink oversteekt. Als horizontaal accent lopen de forse goten een stuk om de einden van de windveren heen. De VOORGEVEL, een steile puntgevel, heeft een rondboog-ingang, waarboven het bouwjaar is aangegeven. De deurposten hebben uitgemetselde blokken. De drie andere GEVELS bevatten ieder een liggend venster met stalen ramen met liggende ruiten. De plint en het muurwerk onder de vensters zijn wat uitgemetseld, de bovenzijde hiervan is nu zwart geschilderd. De ACHTERGEVEL is een steile puntgevel. Waardering Klein WATERPOMPSTATION uit 1932. - Van belang als gaaf bewaard monument van bedrijf en techniek en als zodanig van typologisch belang. - Van architectuurhistorisch belang als ontwerp, waarin met eenvoudige middelen uit de sfeer van de Amsterdamse School bereikt wordt dat een utilitair gebouw een positieve bijdrage aan het landschap levert. - Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn rol in het complex bedrijfsgebouwen voor de waterwinning, dat de bouwkundige ontwikkeling illustreert in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw. - Het is bovendien van belang voor het beeld van het complex en, in groter verband, van het dal. Het heeft als zodanig ensemblewaarde. De leegte van de weide wordt door de schaal en de plaatsing van het gebouwtje geaccentueerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522244
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein waterpompstation in Rozendaal

Waterpompstation en berging, nu fungerend als noodstroomstation

De Pinkenberg 2
Rozendaal
Inleiding WATERPOMPSTATION uit 1926, nu fungerend als noodstroomstation. Laag gebouwtje onder plat dak, gebouwd onder invloed van de Amster..

Eenlaags waterpompstation onder flauw hellend zadeldak

De Pinkenberg 2
Rozendaal
Inleiding Eenlaags WATERPOMPSTATION uit 1898, onder flauw hellend zadeldak. De vormgeving, typisch voor industriële gebouwen, is voor die ..

Boerderij "Elijzen" met schuur

De Pinkenberg 2
Rozendaal
Inleiding BOERDERIJ Elijzen, met SCHUUR. De boerderij is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd op de plaats van een oudere, de schuur volg..

Hallenhuisboerderij "Wijlhuizen"

De Pinkenberg 2
Rozendaal
Inleiding Gaaf bewaarde hallehuis-BOERDERIJ Wijlhuizen, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw, nu gebruikt als onderdeel van h..

Atelierwoning Slegers

den Bruijl 35
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding WOONHUIS met ATELIER gelegen op de hoek van de Beekhuizenseweg en Den Bruijl in Velp. Het in 1952-1954 gebouwde woonhuis met atel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein waterpompstation in Rozendaal

Foto's (1)