Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-hals-rompboerderij 1 4 Kop-hals-rompboerderij, koetshuis in Grijpskerk

Boerderij

Lageweg 40
9843TJ Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Kop-hals-rompboerderij 1 4 Kop-hals-rompboerderij, koetshuis

Omschrijving Nagenoeg vrijstaand en grotendeels nog in de oorspronkelijke staat verkerend 19de-eeuws KOETSHUIS. In schone baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw, onder een met geglazuurde Hollandse pannen gedekt schilddak met houten "uileborden" met makelaar en op houten klampen rustende daklijsten. In de oostelijke kopgevel een stel rechtgesloten inrijdeuren. In de noordelijke, aan de onderzijde naar rechts aflopende langsgevel twee zesruits vensters en een lage deur met vieruits raam. In de lagere, onder een lang dakschild staande westgevel een door een deur afgesloten gevelopening boven een hoge gemetselde drempel. In de zuidgevel eveneens een deur. Het koetshuis is middels een deur verbonden met het schuurgedeelte van de boerderij. Waardering Het koetshuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het is van cultuurhistorisch belang als een belangrijk onderdeel van een boerderij die een eeuwenoude relatie heeft met de 16de-eeuwse polder De Ruige Waard. - Het heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe visuele en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. - Het is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522236
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-hals-rompboerderij 1 4 Kop-hals-rompboerderij, koetshuis in Grijpskerk

Kop-hals-rompboerderij 1 2 Kop-hals-rompboerderij, stookhut

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving 19de-eeuwse STOOKHUT, opgetrokken in schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en gedekt door een met Hollandse pan..

Kop-hals-rompboerderij 1 3 Kop-hals-rompboerderij, schapen- en kleinveestal

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Mogelijk nog 19de-eeuwse SCHAPEN- annex KLEINVEESTAL. Het gebouw, op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit (hergebruik..

Kop-hals-rompboerderij 1 1 Kop-hals-rompboerderij (Ruigewaard)

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding In aanleg mogelijk nog 16de-eeuwse BOERDERIJ, gelegen op een gedeeltelijk omgracht terrein met boomgaard. De oudst bekende verme..

Zuivelfabriek 1 Zuivelfabriek

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving ZUIVELFABRIEK (gebouwd in 1888-89 in Eclectische stijl en in de loop der tijd uitgebreid) bestaande uit een twee verdiepingen ..

Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Het deels één deels twee verdiepingen tellende KETELHUIS (1938, verbouw 1950, functionele baksteen-architectuur) op rechthoe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-hals-rompboerderij 1 4 Kop-hals-rompboerderij, koetshuis in Grijpskerk

Foto's (1)