Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-hals-rompboerderij 1 3 Kop-hals-rompboerderij, schapen- en kleinveestal in Grijpskerk

Boerderij

Lageweg 40
9843TJ Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: mog. 19e eeuw 1900 mog. 19e eeuw


Beschrijving van Kop-hals-rompboerderij 1 3 Kop-hals-rompboerderij, schapen- en kleinveestal

Omschrijving Mogelijk nog 19de-eeuwse SCHAPEN- annex KLEINVEESTAL. Het gebouw, op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit (hergebruikte) schone baksteen en verblendsteen en wordt gedekt door een met geglazuurde, gegolfde Friese pannen en dito Hollandse pannen belegd schilddak met een lang wolfseind, waaronder een stel rechtgesloten inrijdeuren en een zesruits venster links daarvan. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de grotendeels nog intacte gebinten van de oudere schuur evenals de stenen rondom de open haard (type kloostermop en afkomstig van de fundering van de oudere schuur). Waardering De schapen- annex kleinveestal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Hij is van cultuurhistorisch belang als een belangrijk onderdeel van een boerderij met een eeuwenoude relatie met de 16de-eeuwse polder De Ruige Waard. - Hij heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe visuele en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. - Hij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522235
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-hals-rompboerderij 1 3 Kop-hals-rompboerderij, schapen- en kleinveestal in Grijpskerk

Kop-hals-rompboerderij 1 2 Kop-hals-rompboerderij, stookhut

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving 19de-eeuwse STOOKHUT, opgetrokken in schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en gedekt door een met Hollandse pan..

Kop-hals-rompboerderij 1 4 Kop-hals-rompboerderij, koetshuis

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Nagenoeg vrijstaand en grotendeels nog in de oorspronkelijke staat verkerend 19de-eeuws KOETSHUIS. In schone baksteen, vanuit..

Kop-hals-rompboerderij 1 1 Kop-hals-rompboerderij (Ruigewaard)

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding In aanleg mogelijk nog 16de-eeuwse BOERDERIJ, gelegen op een gedeeltelijk omgracht terrein met boomgaard. De oudst bekende verme..

Zuivelfabriek 1 Zuivelfabriek

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving ZUIVELFABRIEK (gebouwd in 1888-89 in Eclectische stijl en in de loop der tijd uitgebreid) bestaande uit een twee verdiepingen ..

Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Het deels één deels twee verdiepingen tellende KETELHUIS (1938, verbouw 1950, functionele baksteen-architectuur) op rechthoe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-hals-rompboerderij 1 3 Kop-hals-rompboerderij, schapen- en kleinveestal in Grijpskerk