Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-hals-rompboerderij 1 2 Kop-hals-rompboerderij, stookhut in Grijpskerk

Boerderij

Lageweg 40
9843TJ Grijpskerk (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Kop-hals-rompboerderij 1 2 Kop-hals-rompboerderij, stookhut

Omschrijving 19de-eeuwse STOOKHUT, opgetrokken in schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak. In de noordelijke kopgevel met vlechtingen, een deur. In de beide langsgevels twee zesruits vensters. In de grotendeels begroeide zuidelijke kopgevel twee kleine vensters met kruisraam. De achterwand met stookplaats is bekleed met geglazuurde estrikken; houten schouw. De stookhut, die diende voor het koken van veevoer, heeft vroeger in verbinding gestaan met het woonhuis en diende in die tijd tevens als keuken. Waardering De stookhut is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Hij is van cultuurhistorisch belang als een belangrijk onderdeel van een boerderij met een eeuwenoude relatie met de 16de-eeuwse polder De Ruige Waard en vanwege de oorspronkelijke functie. Hij heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe visuele en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. - Hij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522234
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-hals-rompboerderij 1 2 Kop-hals-rompboerderij, stookhut in Grijpskerk

Kop-hals-rompboerderij 1 3 Kop-hals-rompboerderij, schapen- en kleinveestal

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Mogelijk nog 19de-eeuwse SCHAPEN- annex KLEINVEESTAL. Het gebouw, op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit (hergebruik..

Kop-hals-rompboerderij 1 4 Kop-hals-rompboerderij, koetshuis

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Nagenoeg vrijstaand en grotendeels nog in de oorspronkelijke staat verkerend 19de-eeuws KOETSHUIS. In schone baksteen, vanuit..

Kop-hals-rompboerderij 1 1 Kop-hals-rompboerderij (Ruigewaard)

Lageweg 40
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding In aanleg mogelijk nog 16de-eeuwse BOERDERIJ, gelegen op een gedeeltelijk omgracht terrein met boomgaard. De oudst bekende verme..

Zuivelfabriek 1 Zuivelfabriek

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving ZUIVELFABRIEK (gebouwd in 1888-89 in Eclectische stijl en in de loop der tijd uitgebreid) bestaande uit een twee verdiepingen ..

Zuivelfabriek 5 Zuivelfabriek, ketelhuis

Kievitsweg 26
Grijpskerk (Gemeente Zuidhorn)
Omschrijving Het deels één deels twee verdiepingen tellende KETELHUIS (1938, verbouw 1950, functionele baksteen-architectuur) op rechthoe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-hals-rompboerderij 1 2 Kop-hals-rompboerderij, stookhut in Grijpskerk

Foto's (1)