Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuydwijk: toegangshek met pijlers in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 247
2245AB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Zuydwijk: toegangshek met pijlers

Omschrijving onderdeel 8: TOEGANGSHEK met PIJLERS. Inleiding Het TOEGANGSHEK met PIJLERS uit omstreeks 1900 (8) markeert de 18de-eeuwse oprijlaan, die van de Rijksstraatweg in zuidoostelijke richting naar het voorplein loopt. Omschrijving Twee zandstenen hekpijlers met geprofileerde dekplaten, waarbij aan de straatzijde in reliƫf met vergulde letters de naam "ZUYD" "WIJK" is aangegeven. Waardering Het TOEGANGSHEK met twee HEKPIJLERS is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een 18de-eeuws toegangshek, dat de huidige entree markeert van de historische buitenplaats Zuydwijk. Het toegangshek met twee hekpijlers is gaaf wat betreft hoofdvorm en materiaalgebruik (maar behoeft herstel). Het toegangshek heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuydwijk: toegangshek met pijlers in Wassenaar

Zuydwijk: rentmeesterswoning met stal en melkhuis

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW Inleiding In oorsprong aan de zuidoostzijde van het voorplein van het verdwenen kasteel gesitueerde ..

Zuydwijk: historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- en TUINAANLEG. Inleiding De gefaseerd tot stand gekomen HISTORISCHE PARKAANLEG (2) stamt hoofd..

Zuydwijk: koetshuis

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Inleiding Aan de noordwestzijde van het voorplein gesitueerd 18de-eeuws KOETSHUIS (3) bevat tevens ee..

Zuydwijk: tuinmuur met twee hekpijlers

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR met twee HEKPIJLERS Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met twee HEKPIJLERS (4) staat aan de noordoostzijde..

Zuydwijk: brugboog

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 7: BRUG. Inleiding In oorsprong 17de-eeuwse BOOGBRUG (7), die in de 19de eeuw deels is gerepareerd met gebruikmakin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)