Zuydwijk: toegangshek met pijlers in Wassenaar

Rijksstraatweg 247
2245AB Wassenaar

Beschrijving van Zuydwijk: toegangshek met pijlers

Omschrijving onderdeel 8: TOEGANGSHEK met PIJLERS. Inleiding Het TOEGANGSHEK met PIJLERS uit omstreeks 1900 (8) markeert de 18de-eeuwse oprijlaan, die van de Rijksstraatweg in zuidoostelijke richting naar het voorplein loopt. Omschrijving Twee zandstenen hekpijlers met geprofileerde dekplaten, waarbij aan de straatzijde in reliƫf met vergulde letters de naam "ZUYD" "WIJK" is aangegeven. Waardering Het TOEGANGSHEK met twee HEKPIJLERS is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een 18de-eeuws toegangshek, dat de huidige entree markeert van de historische buitenplaats Zuydwijk. Het toegangshek met twee hekpijlers is gaaf wat betreft hoofdvorm en materiaalgebruik (maar behoeft herstel). Het toegangshek heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)