Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuydwijk: brugboog in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 247
2245AB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Zuydwijk: brugboog

Omschrijving onderdeel 7: BRUG. Inleiding In oorsprong 17de-eeuwse BOOGBRUG (7), die in de 19de eeuw deels is gerepareerd met gebruikmaking van ouder materiaal, ligt aan de zuidoostzijde van de buitenplaats, aan het begin van een brede vaarsloot, die in verbinding staat met de omgrachting van het verdwenen kasteel. Omschrijving Uit rode en grauwe baksteen opgetrokken segmentboogvormige boogbrug met vlak brugdek heeft aan weerszijden schuingeplaatste keermuren. Waardering De boogbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuur historische waarde als voorbeeld van een in oorsprong 17de-eeuwse boogbrug. De brug is goed herkenbaar als zodanig en redelijk gaaf wat betreft het materiaalgebruik. De brug heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522224
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuydwijk: brugboog in Wassenaar

Zuydwijk: rentmeesterswoning met stal en melkhuis

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW Inleiding In oorsprong aan de zuidoostzijde van het voorplein van het verdwenen kasteel gesitueerde ..

Zuydwijk: historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- en TUINAANLEG. Inleiding De gefaseerd tot stand gekomen HISTORISCHE PARKAANLEG (2) stamt hoofd..

Zuydwijk: koetshuis

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Inleiding Aan de noordwestzijde van het voorplein gesitueerd 18de-eeuws KOETSHUIS (3) bevat tevens ee..

Zuydwijk: tuinmuur met twee hekpijlers

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR met twee HEKPIJLERS Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met twee HEKPIJLERS (4) staat aan de noordoostzijde..

Zuydwijk: toegangshek met pijlers

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 8: TOEGANGSHEK met PIJLERS. Inleiding Het TOEGANGSHEK met PIJLERS uit omstreeks 1900 (8) markeert de 18de-eeuwse op..

Kaart & Routeplanner