Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuydwijk: druivenkas in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 225
2245AB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: begin 20e eeuw 17e eeuw (restant van bijgebouw)


Beschrijving van Zuydwijk: druivenkas

Omschrijving onderdeel 5: DRUIVENKAS. Inleiding In de ten noordoosten van het voorplein gelegen moestuin, die doorsneden wordt door een naar de brug lopende oprijlaan (zie 6), bevindt zich ten zuidoosten hiervan een DRUIVENKAS uit het begin van de 20ste eeuw. Deze is geplaatst tegen een muur, die een restant is van een 17de-eeuws bijgebouw. Omschrijving Uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken muur met twee nisvormige dichtgezette gevelopeningen onder een houten latei vertoont bouwsporen van twee afgekapte dwarsmuren. Aan de zuidoostzijde is een kopse druivenkas met stalen roedenskelet geplaatst op een gepleisterde voet. De entree bevindt zich aan de zuidwestzijde. De noordoostzijde sluit aan op een schuin aflopende gemetselde muur. Waardering De kas van de historische buitenplaats Zuydwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een kopse druivenkas met stalen roedenskelet uit de jaren 20 van de twintigste eeuw. De kas is gaaf wat betreft hoofdvorm en materiaalgebruik en heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522222
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuydwijk: druivenkas in Wassenaar

Zuydwijk: brugboog

Rijksstraatweg 225
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 6: BRUG. Inleiding De Middeleeuwse entree van de noordoost-zuidwest lopende oprijlaan naar het voorplein van het ve..

Zuydwijk: pachtboerderij met schuur

Rijksstraatweg 225
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 10: PACHTBOERDERIJ met SCHUUR. Inleiding In opdracht van de toenmalige eigenaar van Zuydwijk is in 1907 door de uit..

Zuydwijk: tuinmanswoning

Rijksstraatweg 249
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 9: TUINMANSWONING. Inleiding De in 1912 door de architect H.T. Mojet ontworpen TUINMANSWONING (9) is uitgevoerd doo..

Zuydwijk: rentmeesterswoning met stal en melkhuis

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW Inleiding In oorsprong aan de zuidoostzijde van het voorplein van het verdwenen kasteel gesitueerde ..

Zuydwijk: historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 247
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- en TUINAANLEG. Inleiding De gefaseerd tot stand gekomen HISTORISCHE PARKAANLEG (2) stamt hoofd..

Kaart & Routeplanner