Zuydwijk: tuinmuur met twee hekpijlers in Wassenaar

Rijksstraatweg 247
2245AB Wassenaar

Beschrijving van Zuydwijk: tuinmuur met twee hekpijlers

Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR met twee HEKPIJLERS Inleiding 18de-eeuwse TUINMUUR met twee HEKPIJLERS (4) staat aan de noordoostzijde van het voorplein, waar zij de entree markeert naar het voorplein van het verdwenen middeleeuwse kasteel. Van beide hekpijlers ontbreekt de bijbehorende pendant. Omschrijving De uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken tuinmuur wordt aan de bovenzijde afgesloten door een bloktandlijst met rollaag. Hardsteen is toegepast voor de dekplaten van de pijlers en voor de blokjes bij de hekpijlers, die de plaats van de gehengen van de verdwenen hekwerken aangeven; enkele duimen resteren. De aan de noordwestzijde van het voorplein gelegen L-vormige tuinmuur ligt in het verlengde van de noordoostgevel van het koetshuis en wordt aan de korte zijde gemarkeerd door twee hoekpijlers op vierkant grondvlak. De uitspringende gemetselde hoekpijler aan de pleinzijde is identiek aan de tegenover gelegen hekpijler aan de zuidoostzijde. Laatstgenoemde pijler sluit met het korte deel van de tuinmuur aan op de achtergevel van het stalgedeelte van de rentmeesterwoning (zie 1). Waardering De TUINMUUR met twee HEKPIJLERS van de historische buitenplaats Zuydwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een 18de-eeuwse tuinmuur met hekpijlers, die de entree naar het voorplein markeert. De tuinmuur met twee hekpijlers heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)