Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis Maas in Wormer

Gebouw

Veerdijk 23
1531MS Wormer (gemeente Wormerland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Pakhuis Maas

Inleiding Houten PAKHUIS 'Maas' in 1875 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd ten behoeve van de graanopslag. Het met de lange gevel direct aan de Zaan gelegen pakhuis maakt deel uit van het gevarieerde industriƫle landschap langs de Zaanoevers waarin voedsel-, olie- en houtindustrie domineerden en het vervoer over water een essentiƫle vestigingsvoorwaarde was. Het nog steeds als opslagruimte in gebruik zijnde pakhuis 'Maas' is door middel van een tussenlid (uit 1982) verbonden met het ten westen ervan gelegen pakhuis 'Waal' (Veerdijk 24) en vormt met dit pakhuis en het naastgelegen pakhuis 'De Schepel' (Veerdijk 22) een ensemble. Omschrijving Het pakhuis is op een rechthoekige plattegrond, in geteerde gepotdekselde delen, opgetrokken rond een houtskelet onder een met rode oude holle pannen gedekt zadeldak -de dakhelling aan de landzijde geknikt- met windveren en ijzeren daklichten. Het houtskelet is naderhand versterkt met ronde ijzeren pijlers en steunliggers. De asymmetrische noordzijde aan de Veerdijk heeft drie liggende drieruits vensters en links een (vernieuwde) schuifdeur en drie liggende drieruits vensters. De asymmetrische zuidzijde, aan de Zaan, heeft een dubbele opgeklampte deur en vier drieruits vensters. De westzijde heeft beneden twee liggende drieruits vensters en op de zolder een vierruits venster. De oostzijde is blind. De inwendige constructie bevat op de begane grond een rij van zeven vierkante standvinken en een rij van evenzoveel houten pijlers zonder schoren die de ruimte in drie beuken onderverdelen. De dwarsbalken dragen de houten verdiepingsvloer. Op de verdieping eenzelfde onderverdeling van twee rijen standvinken. Hierboven bevindt zich de zoldervloer. Waardering Uit 1875 daterend pakhuis 'Maas' van algemeen belang wegens cultuurhistorische en industrieel-archeologische waarde als kenmerkend en zeldzaam geworden voorbeeld van een laat negentiende-eeuws houten opslaggebouw ten behoeve van de vanouds langs de Zaanoever geconcentreerde olie- en levensmiddelenindustrie, uit de ontwikkelingsfase waarin van wind- op stoomkracht werd overgeschakeld. Het in hoofdvorm en detaillering vrij gaaf bewaarde pakhuis heeft tevens ensemblewaarde wegens de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang met de twee naastgelegen pakhuizen Veerdijk 22 en 24 en de olie- en graanverwerkende industriegebouwen, die voor transport aan de Zaan waren gebonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522186
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis Maas in Wormer

Pakhuis Waal

Veerdijk 24
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Houten PAKHUIS 'Waal', in 1880 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd ten behoeve van de graanopslag. Het met de lange gevel ..

Pakhuis De Schepel

Veerdijk 22
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Vrijstaand houten PAKHUIS 'De Schepel' opgetrokken in ambachtelijk traditionele trant. Het oorspronkelijke pakhuis, behorende bij..

Villa in de stijl van de neo-renaissance

Dubbelebuurt 10
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Aan de zuidzijde van de Dubbelebuurt gesitueerde VILLA, gebouwd in 1885, waarschijnlijk voor opdrachtgever uit handel of industr..

Houten woonhuis van twee bouwlagen

Dubbelebuurt 3
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Op de westelijke Zaanoever gelegen houten WOONHUIS van twee bouwlagen dat in oorsprong dateert uit de 17de en 18de eeuw, maar in ..

Pakhuis Amsterdam

Zaanweg 12
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Direct aan de Zaanweg, in de gesloten gevelwand gelegen en met de noklijn haaks hierop gericht PAKHUIS, genaamd "Amsterdam", gebo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis Maas in Wormer