Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis De Schepel in Wormer

Gebouw

Veerdijk 22
1531MS Wormer (gemeente Wormerland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Pakhuis De Schepel

Inleiding Vrijstaand houten PAKHUIS 'De Schepel' opgetrokken in ambachtelijk traditionele trant. Het oorspronkelijke pakhuis, behorende bij oliemolen 'De Schepel' is in 1875, na de sloop van de molen, vernieuwd. Het met de lange gevel direct aan de Zaan gelegen pakhuis maakt deel uit van het gevarieerde industriƫle landschap langs de Zaanoevers waarin voedsel-, olie- en houtindustrie domineerden en het vervoer over water een essentiƫle vestigingsvoorwaarde was. Het pakhuis doet nog steeds dienst als opslagruimte en vormt een ensemble met de ten westen ervan gelegen pakhuizen 'Maas' (Veerdijk 23) en 'Waal' (Veerdijk 24). Omschrijving Het pakhuis is op een rechthoekige plattegrond, in gepotdekselde geteerde delen opgetrokken rond een houtskelet onder een met rode oude holle pannen gedekt zadeldak met windveren en ijzeren daklichten. De noordzijde aan de Veerdijk heeft in het midden een dubbele deur, geflankeerd door twee paar liggende tweeruits vensters. De zuidzijde heeft dezelfde gevelindeling, maar met drieruits vensters. De oostzijde heeft beneden twee liggende tweeruits vensters en op de zolder een dubbele deur met twee tweeruits bovenlichten. De westzijde heeft beneden twee tweeruits vensters en twee gekoppelde tweeruits vensters in de top. De inwendige constructie bevat een eenvoudig driebeukig houtskelet van vierkante standvinken en balken waarop een zoldervloer is gelegen. Waardering Uit 1875 daterend pakhuis 'De Schepel' van algemeen belang wegens cultuurhistorische en industrieel-archeologische waarde als kenmerkend en zeldzaam geworden voorbeeld van een laat negentiende-eeuws houten opslaggebouw ten behoeve van de vanouds langs de Zaanoever geconcentreerde olie- en levensmiddelenindustrie, uit de ontwikkelingsfase waarin van wind- op stoomkracht werd overgeschakeld. Het in hoofdvorm en detaillering vrij gaaf bewaarde pakhuis heeft tevens ensemblewaarde wegens de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang met de twee naastgelegen pakhuizen Veerdijk 23 en 24 en de olie- en graanverwerkende industriegebouwen, die voor transport aan de Zaan waren gebonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522185
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis De Schepel in Wormer

Pakhuis Maas

Veerdijk 23
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Houten PAKHUIS 'Maas' in 1875 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd ten behoeve van de graanopslag. Het met de lange gevel d..

Pakhuis Waal

Veerdijk 24
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Houten PAKHUIS 'Waal', in 1880 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd ten behoeve van de graanopslag. Het met de lange gevel ..

Villa in de stijl van de neo-renaissance

Dubbelebuurt 10
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Aan de zuidzijde van de Dubbelebuurt gesitueerde VILLA, gebouwd in 1885, waarschijnlijk voor opdrachtgever uit handel of industr..

Houten woonhuis van twee bouwlagen

Dubbelebuurt 3
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Op de westelijke Zaanoever gelegen houten WOONHUIS van twee bouwlagen dat in oorsprong dateert uit de 17de en 18de eeuw, maar in ..

Pakhuis Amsterdam

Zaanweg 12
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Direct aan de Zaanweg, in de gesloten gevelwand gelegen en met de noklijn haaks hierop gericht PAKHUIS, genaamd "Amsterdam", gebo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis De Schepel in Wormer

Foto's (1)