Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoor De Kievit in Wormer

Gebouw

Lassiestraat 1
1531MG Wormer (gemeente Wormerland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Kantoor De Kievit

Inleiding KANTOOR 'De Kievit' van de pakhuischef, deel uitmakend van het pellerijcomplex 'Mercurius' en gebouwd in 1911 in de trant van de Overgangsarchitectuur. Het kantoor bevindt zich tussen de pakhuizen 'Donau' (rechts) en 'Oslo/Silo' (links) en is in stijl identiek aan laatstgenoemd pakhuis. Het naar de rivier gekeerde kantoor maakt deel uit van het gevarieerde industriële landschap langs de Zaanoevers waarin voedsel-, olie- en houtindustrie domineerden en het vervoer over water een essentiële vestigingsvoorwaarde was. Omschrijving Het kantoor aan de westzijde van pakhuis 'Silo/Oslo' is over vier bouwlagen, de bovenste twee terugwijkend, in grauw/rood bakstenen kruisverband opgetrokken op een smalle rechthoekige plattegrond onder een met mastiek en kiezels gedekt plat dak. Het één travee brede kantoor heeft op de begane grond en de eerste verdieping een getoogd zesruits venster, op de tweede en derde verdieping een vierruits rechtgesloten venster. Waardering Het uit 1911 daterende kantoor 'De Kievit' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het pellerijcomplex 'Mercurius'. Tevens heeft het pand grote ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang met de naburige industriebebouwing langs de Zaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522174
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoor De Kievit in Wormer

Pellerijcomplex Mercurius

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Gefaseerd tot stand gekomen FABRIEKsensemble, deel uitmakend van het pellerijcomplex 'Mercurius' en uitgevoerd in een sobere util..

Pakhuis Koningsbergen

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Voor de gortpellerij-firma Gebroeders Laan in 1897 door de locale aannemer-architect Dirk Stam gebouwd PAKHUIS 'Koningsbergen' in..

Pakhuis Donau

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Naar ontwerp van de gebroeders Gorter voor de gortpellerijfirma Gebroeders Laan in 1894 gebouwd graanPAKHUIS 'Donau' als uitbreid..

Pakhuis Silo/Oslo

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding GraanPAKHUIS 'Silo' (ook wel 'Oslo' genaamd) in Overgangsarchitectuur gebouwd naar ontwerp van de gebroeders Gorter voor de firma..

Graansilo Lassie

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding GraanSILO, in 1912 gebouwd in vroege nieuw-zakelijke trant voor de firma Gebroeders Laan ten behoeve van de opslag van graan (tha..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoor De Kievit in Wormer

Foto's (1)