Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis Donau in Wormer

Gebouw

Lassiestraat 1
1531MG Wormer (gemeente Wormerland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1894
Architect: Gebroeders Gorter


Beschrijving van Pakhuis Donau

Inleiding Naar ontwerp van de gebroeders Gorter voor de gortpellerijfirma Gebroeders Laan in 1894 gebouwd graanPAKHUIS 'Donau' als uitbreiding van de stoompellerij in een sobere Overgangsarchitectuur, deel uitmakend van het pellerijcomplex 'Mercurius'. De knik in de voorgevel is ontstaan vanwege het toenmalige dijktracé. Het pakhuis ligt ingeklemd tussen het pakhuis 'Koningsbergen' (1897) en het lage kantoor voor de pakhuischef 'De Kievit' (1911). Het met de representatieve gevel naar de rivier gekeerde pakhuis maakt deel uit van het gevarieerde industrielandschap langs de Zaanoevers waarin voedsel-, olie- en houtindustrie domineerden en het vervoer over water een essentiële vestigingsvoorwaarde was. De drie risalieten van de voorgevel werden oorspronkelijk bekroond door een trapgevel. N.B. De moderne zuiger aan de voorzijde is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoek in grauw bakstenen kruisverband opgetrokken pakhuis van drie bouwlagen, onder een met rode holle pannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn dwars op de Zaan staat. In het metselwerk rollagen, sierbanden en blokken van gele verblendsteen. In het muurwerk rozetankers. De vensters zijn van ijzer. De symmetrische voorgevel (Z), met gepleisterde hoeklisenen en dakrand, is vijf vensterassen breed. Op de begane grond en de eerste verdieping, twee deuren tussen drie ijzeren achtruitsvensters met hardstenen lekdorpels onder segmentbogen. Op de tweede verdieping vijf dito vensters. Centraal even onder goothoogte de zwarte letters 'Donau' tegen een gele achtergrond. In de topgevel bevinden zich nog twee achtruits vensters aan weerszijden van een uitgemetseld muurvlak met rondbogen aan de onderzijde en bovenop een gepleisterd fronton. Centraal in dit uitgemetselde, meeknikkende muurvlak een laaddeur met hijsbalk. De westelijke, slechts gedeeltelijk zichtbare linker zijgevel is blind. De overige zijden zijn geheel ingebouwd. De inwendige draagconstructie bestaat uit een Amerikaans grenen houtskelet. Waardering Het uit 1894 daterende graanpakhuis 'Donau' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook industrieel-archeologische en typologische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het pellerijcomplex 'Mercurius' en als kenmerkend en gaaf bewaard voorbeeld van een laat 19de-eeuws opslaggebouw ten behoeve van de machinale gortpellerij met gebruik van stoomkracht, opgetrokken in een voor de bouwperiode karakteristieke architectuur waarin historiserende elementen met eigentijdse motieven gecombineerd zijn. Voorts van grote ensemblewaarde wegens de historische-functionele en ruimtelijke samenhang met de naburige industriebebouwing langs de Zaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522171
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis Donau in Wormer

Pellerijcomplex Mercurius

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Gefaseerd tot stand gekomen FABRIEKsensemble, deel uitmakend van het pellerijcomplex 'Mercurius' en uitgevoerd in een sobere util..

Pakhuis Koningsbergen

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Voor de gortpellerij-firma Gebroeders Laan in 1897 door de locale aannemer-architect Dirk Stam gebouwd PAKHUIS 'Koningsbergen' in..

Pakhuis Silo/Oslo

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding GraanPAKHUIS 'Silo' (ook wel 'Oslo' genaamd) in Overgangsarchitectuur gebouwd naar ontwerp van de gebroeders Gorter voor de firma..

Graansilo Lassie

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding GraanSILO, in 1912 gebouwd in vroege nieuw-zakelijke trant voor de firma Gebroeders Laan ten behoeve van de opslag van graan (tha..

Kantoor De Kievit

Lassiestraat 1
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding KANTOOR 'De Kievit' van de pakhuischef, deel uitmakend van het pellerijcomplex 'Mercurius' en gebouwd in 1911 in de trant van de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis Donau in Wormer