Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten koetshuis in Oostknollendam

Kasteel Buitenplaats

Dorpsstraat 1
1534NB Oostknollendam (gemeente Wormerland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Houten koetshuis

Inleiding Houten KOETSHUIS uit 1905, deel uitmakend van het complex begraafplaats Oost-Knollendam. Tot in de jaren zestig van de 20ste eeuw stond hierin de lijkkoets (verkocht naar Zuid-Limburg als carnavalswagen). De rabatdelen van de linker zijgevel en de achtergevel zijn 1996 in versmalde vorm vernieuwd (16 cm in plaats van de oorspronkelijke 20 cm). Beschrijving Op rechthoekig grondplan (3,86 x 6,04 m) gebouwd koetshuis van één bouwlaag onder een zadeldak met de noklijn haaks op de weg. De uit brede rabatdelen samengestelde gevels rusten op poeren van rode machinale baksteen (vijf onder de langsgevels, drie onder de kopgevels). De kopse voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als topgevel. De zijgevels hebben bovenaan een mastgoot. Op het dak liggen gesmoorde kruispannen. In het midden van de voorgevel (O) bevindt zich een grote getoogde dubbele paneeldeur. De bovenste deurpanelen zijn diagonaal beschoten, de onderste vertikaal. De voorgevel heeft een overkragende dakrand waarlangs rechte windveren die bekroond worden door een (vernieuwde) makelaar. In de blinde zijgevels bevindt zich vooraan, op circa 1,80 m hoogte, een uit afwaterende latjes samengesteld ventilatierooster dat aan de binnenzijde met een houten schuif afgesloten kan worden. De achtergevel (W) is gesloten. Het interieur bestaat uit één ruimte met een vloer van brede delen en een ziende kap die uitgevoerd is als een beschoten gordingenkap rustend op drie lichte spanten. De dragende constructie bestaat verder uit wandstijlen (vijf in de lengte, drie in de breedte). Zowel tegen de rechter- als de achterwand bevinden zich houten stokken waarover de bij de begrafenis gebruikte kleden te drogen kunnen worden gehangen. Waardering Het koetshuis uit 1905 is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het complex begraafplaats Oost-Knollendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522167
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten koetshuis in Oostknollendam

Begraafplaats Oostknollendam: particuliere begraafplaats

Dorpsstraat 1
Oostknollendam (Gemeente Wormerland)
Inleiding Particuliere BEGRAAFPLAATS uit 1874, hoofdonderdeel van het complex begraafplaats Oost-Knollendam. Blijkens oude ansichten stond ..

De Woudaap

Woudaap 2
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Molen de Woudaap van de polder het Woud, 1651.

Huize Barkeloo

Vlusch 8
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Weeshuis. Monumentaal bakstenen gebouw met verdieping en schilddak. In het midden van de gepleisterde voorgevel een steen met opschrift en 1..

Houten huis, aan de straatzijde voorzien van een puntgevel met zijpilasters

Noorderhoofdstraat 140
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Houten huis, aan de straatzijde voorzien van een puntgevel met zijpilasters. Links op zij een uitbouw, aan de voorzijde voorzien van een "do..

Heilige Nicolaes: oud katholieke kerk en pastorie

Noorderhoofdstraat 131
Krommenie (Gemeente Zaanstad)
Oud Katholieke KERK EN PASTORIE. De pastorie heeft een houten voorschot met rijke versiering in Lodewijk XVI-stijl boven een in 1939/40 verh..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)