Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Benzinestation in 's Hertogenbosch

Nijverheid Industrie

Vughterweg 80
5211CM 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933
Architect: A.V.J.M. Meylink


Beschrijving van Benzinestation

Inleiding Benzinestation, gesitueerd aan de westzijde van de uitvalsweg van 's-Hertogenbosch naar het zuiden, richting Vught. Het benzinestation is in hoofdopzet symmetrisch en dateert uit 1933; het werd opgetrokken in baksteen, gewapend beton, glas en staal naar ontwerp van architect A.V.J.M. Meylink (1896-1977). Als opdrachtgever fungeerde aardoliemaatschappij Shell, later was het benzinestation in gebruik bij aardoliemaatschappij Q8. Omschrijving Platgedekt, onderkelderd benzinestation, voorzien van doorrit, wachtruimte en bedieningsruimte op de begane grond en een woning met balkon en omloop op de verdieping. De draagconstructie is uitgevoerd in gewapend beton en bestaat uit vier achtzijdige kolommen die de zogeheten paddestoelvloer van de verdieping dragen. Het benzinestation heeft aan de straatzijde (oost) een doorrit tussen de vier kolommen die op twee pompeilanden staan, de verdiepingsvloer fungeert hier tevens als luifel. De twee halfrond beëindigde pompeilanden zijn beide afgezet met hoekijzers (als opsluitbanden) en belegd met vierkante, dubbelhard gebakken tegeltjes. Meer naar de Bosscheweg bevinden zich nog twee identiek uitgevoerde pompeilanden. Waar de begane grond wegens de afwikkeling van de cliëntèle een open karakter bezit, vertoont de verdieping een geslotener aanzien. Een stalen wenteltrap tegen de noordgevel verbindt de begane grond met de verdieping. De dakranden hebben alom een ruim overstek. De binnenwanden zijn op beide bouwlagen van baksteen, de vensters en deuren zijn voorzien van stalen kozijnen en ramen. In 1950 is de wachtruimte op de begane grond verbouwd tot snackbar, hetgeen enkele kleine interne wijzigingen tot gevolg had. Waardering Het benzinestation uit 1933 aan de Bosscheweg 1 te 's-Hertogenbosch naar ontwerp van architect A.V. J.M. Meylink bezit algemeen belang op basis van: - de hoge mate van ouderdom; - de hoge mate van zeldzaamheid; - de hoge mate van gaafheid; - de architectuurhistorische betekenis, als karakteristiek voorbeeld van het Nieuwe Bouwen ; - de bouwhistorische waarde, met name wegens toepassing van gewapend beton, glas en staal, met een markante verschijningsvorm als resultaat; - de vooruitgangsidee die in het geavanceerde ontwerp besloten ligt en als symbolisch voor de periode van het beginnend automobilisme in de eerste helft van de 20ste eeuw kan worden aangemerkt; - de situering terzijde van de weg 's-Hertogenbosch - Vught als gevolg waarvan de historische belevings- en herkenningswaarden behouden zijn gebleven, mede dankzij een aanzienlijk deel van de boombeplanting langs het oude tracé. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522163
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Benzinestation in 's Hertogenbosch

Fort Sint Anthonie

Vughterweg 74
's Hertogenbosch
Inleiding. De VILLA "Fort Sint Antonie" is gebouwd op de resten van een oud bastion, gelegen aan de rand van de polder het Bossche Broek, a..

Complex Isabellakazerne: hoofdgebouw

Reutsedijk 7
Vught
Inleiding Het hoofdgebouw van de IsabellaKAZERNE te Vught is gelegen aan de zuidzijde van het kazerneterrein. Het kazernecomplex ligt op de..

Complex Isabellakazerne: kiosk

Reutsedijk 7
Vught
Inleiding De KIOSK is geplaatst aan de zuidzijde van het plantsoen en neemt een centrale plaats in op het kazerneterrein: op het middendeel..

Complex Isabellakazerne

Reutsedijk 7
Vught
Inleiding De POORT voor de aan de noordelijke zijde van het kazerneterrein gelegen hoofdingang werd opgetrokken tussen 1915 en 1917, tesame..

Poortgebouw fort Isabella

Isabellastraat 7
Vught
Van het voormalige fort Isabella is alleen een gedeelte van de bedekte weg of enveloppe aanwezig. Binnen het voormalige fort Isabella, voor ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Benzinestation in 's Hertogenbosch

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven