Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldambtster boerderij in traditioneel-ambachtelijke stijl met eclectische elementen in Midwolda

Boerderij

Hoofdweg 251
9681AG Midwolda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Oldambtster boerderij in traditioneel-ambachtelijke stijl met eclectische elementen

Omschrijving OLDAMBTSTER BOERDERIJ opgetrokken in 1865 in een Traditioneel-ambachtelijke stijl met Eclectische elementen, bestaande uit een VOORHUIS en HOOFDSCHUUR. Het anderhalf verdiepingen hoge, geheel onderkelderde symmetrische VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop zwarte geglazuurde Hollandse pannen; twee gemetselde nokschoorstenen; houten kroonlijst; gemetselde hoekpilasters. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek. De entree bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (zuidzijde), dat wordt bekroond met een dakkapel onder zadeldak waarin twee staande vensters met halfrond bovenlicht met roedenverdeling. De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren met bovenlicht en omlijsting waarvoor een hardstenen stoep met aan weerszijden een hardstenen muurtje. Boven de entree een zaadvenster met omlijsting. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters waaronder twee keldervensters en waarboven twee zaadvensters. In de westgevel twee H-vensters, met eronder twee keldervensters en erboven twee zaadvensters. In de krimp een H-venster met aan de rechterzijde een houten deur met bovenlicht. De schuur is tegen de achterzijde (noordgevel) aangebouwd. In de oostgevel twee H-vensters waaronder twee keldervensters en waarboven twee zaadvensters. Aan zowel de voor- als linkerzijde van de krimp een H-venster. De HOOFDSCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje Hollandse pannen (achter- en westzijde niet-originele golfplaten); muurankers; gemetseld fries; niet-originele goot; houten makelaar; twee windkasten. De westgevel is opnieuw opgetrokken. In de eerste krimp aan de westzijde twee houten schuurdeuren; aan de rechterzijde een zesruits venster. In de tweede krimp nieuwe stalvensters; aan de rechterzijde een rond venster met decoratieve roedenverdeling. In de achtergevel (noordzijde) twee dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder een ijzeren latei en tien getoogde liggende vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling. In de eerste krimp aan de oostzijde vier H-vensters en een houten paneeldeur met bovenlicht; aan de linkerzijde een H-venster waarboven een zaadvenster. In de tweede krimp zesruits vensters, schuurdeuren en stalvensters. Waardering Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een sobere Oldambtster boerderij uit 1865 in de provincie Groningen - vanwege de traditionele vormgeving en sobere detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de mooie ligging aan het begin van het boerderijenlint, dat is aangewezen als gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522159
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldambtster boerderij in traditioneel-ambachtelijke stijl met eclectische elementen in Midwolda

Bijschuur

Hoofdweg 251
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving De BIJSCHUUR uit omstreeks 1900 is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt door een wol..

Oldambtster dwarshuisboerderij in eclectische bouwtrant

Huningaweg 7
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Inleiding Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ blijkens initiaal- en jaartalsteentjes in de voorgevel gebouwd in 1890 in Eclectische bouwtrant. O..

Boerderij Zijlker (Oldambtster boerderij)

Huningaweg 11
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Boerderij van het Oldambtster type; onderkelderd voorhuis met omlijste ingang in het midden; een serie zoldervensters; voorhuis onder schild..

Dwarshuisboerderij in eclectische stijl

Huningaweg 15
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ uit 1890 in Eclectische stijl, waarvan het VOORHUIS is opgetrokken in een doorgebakken bruine baksteen op e..

Dwarshuisboerderij, bijschuur

Huningaweg 15
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving BIJSCHUUR uit 1907 opgetrokken in een rode baksteen onder een wolfdak met strakke windveren en twee houten pirons, gedekt met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oldambtster boerderij in traditioneel-ambachtelijke stijl met eclectische elementen in Midwolda

Foto's (1)