Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met een wierde (Aalsum) in Oldehove

Archeologie

Aalsumerweg
9800AA Oldehove (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: late IJzertijd (100 v. Chr.) -0100 late IJzertijd (100 v. Chr.)


Beschrijving van Terrein met een wierde (Aalsum)

Terrein waarop een wierde is gelegen waarvan de oudste aangetroffen bewoningsporen dateren uit de Late IJzertijd (100 v. Chr.). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aalsum
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Aalsum (Groningen)
Aalsum (Groningen)
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Zuidhorn Zuidhorn
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 22′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Aalsum is een oude wierde in de gemeente Zuidhorn in de Nederlandse provincie Groningen. De wierde ligt in het Humsterland aan de weg van Oldehove naar Electra, op de splitsing met de weg naar Kommerzijl. De wierde heeft een maximum hoogte van ongeveer 3,45 meter boven NAP. Driekwart van de wierde is afgegraven.

Ten zuidwesten van de wierde staat de monumentale boerderij Holmsterheerd.

Geschiedenis

De oudste sporen van bewoning van de wierde dateren uit de 1e eeuw v.Chr. (late ijzertijd). In de middeleeuwen stonden 5 heerden op de wierde; Retkestede, Syboltsma, Hayema, Olde Wyge(r)stede (of Olde Wykestede) en Wytsestede. De familie Hayema bewoonde Aalsum eeuwenlang. In de middeleeuwen vormde de wierde het centrum van de gelijknamige Aalsumer kluft (een van de 12 van het Humsterland), die bestond uit Aalsum en het eromheen gelegen hamrik ('dorpsgebied'). In de 19e eeuw lagen er nog vier boerderijen. Tegenwoordig liggen er nog twee boerderijen (Olde Wyge(r)stede en Wytsestede) en een huis.

De wierde is rond 1919 grotendeels afgegraven; alleen de noordoostelijke en oostelijke rand zijn bewaard gebleven. Tijdens opgravingen in die tijd vond archeoloog Albert van Giffen er onder andere een vroegmiddeleeuws grafveld alsook een houten boog uit de 9e eeuw. Bij boringen in 1971 werden inheems-Romeinse, middeleeuwse en meer recente scherven aangetroffen.

In 2003 werd de wierde aangewezen als archeologisch monument. In 2005 werden provinciale plannen om de wierde weer terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat afgeblazen. Het restant na de afgraving door Van Giffen heeft zo veel landschappelijke waarde dat 'herstel' niet acceptabel zou zijn. Bovendien was destijds een fietspad in aanleg naar Electra, waarbij het herstel van de wierde dit proces zou doorkruisen.


Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Terrein met een wierde (Aalsum) in Oldehove

Dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur, genaamd "Nieuw Retkemastede"

Electraweg 2
Oldehove (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR, genaamd `Nieuw Retkemastede' (niet-origineel), gebouwd in 1874 in opdracht van de f..

Terrein met een wierde (Kenwerd)

Kenwerderlaan
Oldehove (Gemeente Zuidhorn)
Terrein waarop een wierde is gelegen waarvan de oudste aangetroffen bewoningsporen dateren uit de Romeinse Tijd (50 na Chr.).

Waterwolf De Waterwolf

Teenstraweg 2
Lauwerzijl (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding BOEZEMGEMAAL "De Waterwolf" gebouwd in opdracht van het Waterschap Electra. Waterschap Electra (1913-1994) was een samenwerkingsv..

Kop-rompboerderij (Electraboerderijtje) in regionale Amsterdamse Schoolstijl

Electraweg 24
Zuurdijk (Gemeente De Marne)
Omschrijving KOP-ROMP-BOERDERIJ, uit 1929 in een regionale Amsterdamse School-stijl, bestaat uit een kort, laag VOORHUIS dat midden voor de..

Hummersmaheerd (terrein met een huisplaats)

Gaaikemaweg (Korhorn)
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Terrein waarop een huisplaats is gelegen waarvan de oudste aangetroffen bewoningsporen dateren uit de Vroege Middeleeuwen (800 na Chr.).

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein met een wierde (Aalsum) in Oldehove

Foto's (1)