Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Frytum (terrein met twee wierden) in Niehove

Archeologie

Frijtumerweg
9800AA Niehove (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: Late IJzertijd (resp. 250 v.Chr. en 50 v.Chr.) -0250 Late IJzertijd (resp. 250 v.Chr. en 50 v.Chr.)


Beschrijving van Frytum (terrein met twee wierden)

Terrein waarop twee wierden zijn gelegen waarvan de oudste aangetroffen bewoningsporen dateren uit de Late IJzertijd (resp. 250 v. Chr. en 50 v. Chr.). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522143
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Frytum gezien vanaf het oosten (Noordhorn/Oldehove). Links boerderij Frytema, rechts de wierde met boerderij Frytemaheerd. Voor boerderij Frytemaheerd lopen schapen op het hoogste deel van de wierde.

Frytum, ook Frijtum of Fritum genoemd, is een wierde in de gemeente Zuidhorn in de Nederlandse provincie Groningen. De wierde, die nog helemaal gaaf is, ligt aan de rand van het voormalige eiland Humsterland, ongeveer halverwege de dorpen Oldehove en Noordhorn en heeft een hoogte van 2,1 meter boven NAP. Oorspronkelijk was dit een radiale wierde, maar later werd er blokverkaveling toegepast.

De wierde bestaat uit een dorpswierde en een kleinere huiswierde. Uit scherven aardewerk blijkt dat de wierde reeds rond 250 v. Chr. werd bewoond. Oorspronkelijk werd de wierde Mewerd of Meerwerd (mogelijk de vroegste naam) genoemd. De middeleeuwse Mewerder kluft van het Humsterland was hiernaar vernoemd. De wierde verkreeg in 2006 de status van archeologisch monument.

Bij de wierde heeft vroeger mogelijk een borg gestaan, het Fritemahuis. In de bronnen wordt echter nooit van een 'steenhuis' of 'borg' gesproken. De eerste vermelding van het Fritemahuis dateert uit 1453. In 1678 was het huis echter al van geringe betekenis. De plaats waar de borg heeft gestaan is nog vaag in het landschap te herkennen aan een flauwe laagte in het land. Hiernaast staat nu de boerderij Frytemaheerd, die een gevelsteen met het jaar 1818 heeft. Aan de achterzijde van deze boerderij resteert nog een stuk van de vroegere gracht van het Fritemahuis. Begin 21e eeuw werd door de bewoners daarvan begonnen met het herstel van de wierde. Er moet een pad omheen komen en op de wierde zijn twee boomgaarden aangeplant. Aan de andere zijde van de weg staat de boerderij Bruiningaheerd, waar de naam 'Frytema' en het jaartal 1785 op een gevelsteen staat vermeld. De families Brun(n)inge (Bruininga) en Fritema waren waarschijnlijk verwant aan elkaar, daar rond 1500 dezelfde voornamen voorkomen bij beide families. Aan noordzijde van de wierde stond in de 19e eeuw nog een boerderij genaamd Soege Lubberts Stede. Deze wordt vereenzelvigd met de Meerter- of Mewerderheerd, waarnaar de wierde oorspronkelijk genoemd was.

Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Frytum (terrein met twee wierden) in Niehove

Wierde Niehove (terrein met een deels afgegraven wierde)

Kerkstraat Ds. J. Wiegersweg Kloosterweg Kerkstraat 01 Kerkstraat Ds. J. Wiegersweg Kloosterweg
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Terrein waarop een wierde en het afgegraven deel van die wierde is gelegen waarvan de oudste aangetroffen bewoningsporen dateren uit de Late..

Smederij Voorm. smederij

Kerkstraat 6
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Twee woningen onder dwars zadeldak, afgewolfd boven de zijgevels, twee hoekschoorstenen en kroonlijsten boven de zijgevels.

Twee haaks op elkaar staande eenvoudige woningen onder schilddak met hoekschoorstenen

Kloosterweg 2
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Twee haaks op elkaar staande eenvoudige woningen onder schilddak met hoekschoorstenen. Zij vormen een hoek van de bebouwing rond het kerkple..

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Kerkstraat 10
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Pand dat weliswaar nogal vernieuwd is, doch de algemene vorm behouden heeft. Ingang van het midden, zesruitsvensters, schilddak met hoekscho..

Sarrieshut Voorm. sarrieshut

Molenpad 2
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Landelijk pand onder dwarsdak met hoekschoorstenen. Vensters met zes ruiten. Goede deur met bovenlicht, waarboven gevelsteentje met molen. H..

Kaart & Routeplanner

Route naar Frytum (terrein met twee wierden) in Niehove

Foto's (1)