Portierswoning, hek en wilhelminaboom in 's Graveland

Oude Meentweg 6
1243JD 's Graveland (gemeente Wijdemeren)

Beschrijving van Portierswoning, hek en wilhelminaboom

Omschrijving onderdeel 10: PORTIERSWONING, HEK en WILHELMINABOOM. Aan de uiterste oostgrens, aan de achterzijde van de laan staat aan de noordzijde hiervan een portierswoning van omstreeks 1890-1900. In de as van de laan staat een Wilhelmina lindeboom en de laan wordt afgesloten met een eenvoudig gietijzeren spijlenhekk van omstreeks 1900. De PORTIERSWONING telt één bouwlaag met een kap tussen topgevels. De dakrand springt ver uit en in de top is decoratief houtwerk aangebracht. De symmmetrisch opgezette voorgevel heeft een sterk vooruitspringende ingangspartij met een aankapping loodrecht op het zadeldak en links en rechts roedenverdeelde ramen. Het gietijzeren INRIJHEK bestaat uit twee ronde gedecoreerde kolommen, waartussen de vleugels draaien en aan weerszijden een vast spijlenhek. Dit deel is later (XXB) vergroot. De WILHELMINABOOM is omsloten door een laag gietijzeren spijlenhek waarop aan twee zijden een bekroonde W. Waardering Het ENSEMBLE PORTIERSWONING, INRIJHEK en WILHELMINABOOM is van algemeen belang: - vanwege zijn functionele en decoratieve betekenis voor de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)