Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spanderswoud: boerderij "Spandershof" in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Spanderswoud 6
1243HZ 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Spanderswoud: boerderij "Spandershof"

Omschrijving onderdeel 9: BOERDERIJ met ZOMERHUISJE genaamd 'Spandershof'. Tegenover het huis aan de noordzijde van de oprijlaan gelegen 18de eeuwse boerderij van het hallenhuistype met een kelder aan de noordzijde. De voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als tuitgevel, klesoren en vlechtingen en natuurstenen platen op de schouders en de top. Voorts een met pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel de deurpartij en drie roedenverdeelde vensters met luiken en een kelderlicht. In de top een eenvoudig drielicht venster. In de zijgevels enkele vensters en de stalramen. Het zomerhuis staat ten noorden van de boerderij en is voor wat betreft het materiaalgebruik en de vormgeving een miniatuur van de grote boerderij. De overige erfbebouwing, kapberg en diverse schuren en stallen, is van recente (XXB) datum. Overigens is er geen sprake van een duidelijke aanleg rondom de boerderij. Waardering De BOERDERIJ met ZOMERHUISJE 'Spandershof' is van algemeen belang: - als voorbeeld van een monumentale 18de eeuwse boerderij met zomerhuis van eenvoudige doch harmonische architectuur; - vanwege de ruimtelijke samenhang met het hoofdhuis, de brug en het ensemble van dienstwoningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522131
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spanderswoud: boerderij "Spandershof" in 's Graveland

Spanderwoud: ensemble van dienstwoningen en stallen

Spanderswoud 2
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 7: ENSEMBLE van DIENSTWONINGEN en STALLEN. Direct ten noorden van het huis gelegen ensemble van een dwars geplaatst ..

Spanderswoud

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 1: het HOOFDHUIS. Het hoofdhuis ligt enkele tientallen meters van de weg en is bereikbaar via de Spanderslaan. Ter p..

Spanderswoud: historische tuin- en parkaaanleg

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Tengevolge van de eigendomsgeschiedenis van Spanderswoud, het opdelen van de bui..

Spanderswoud: stenen brug met inrijhek

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 3: STENEN BRUG met INRIJHEK. De toegang tot de buitenplaats aan de noordzijde bestaat uit een gemetselde stenen boog..

Spanderwoud: brug met lantaarns

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG met LANTAARNS. De toegang van de oprijlaan naar het huis bestaat uit een vroeg 19de eeuwse brug over de wat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spanderswoud: boerderij "Spandershof" in 's Graveland