Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spanderwoud: ensemble van dienstwoningen en stallen in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Spanderswoud 2
1243HZ 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1903


Beschrijving van Spanderwoud: ensemble van dienstwoningen en stallen

Omschrijving onderdeel 7: ENSEMBLE van DIENSTWONINGEN en STALLEN. Direct ten noorden van het huis gelegen ensemble van een dwars geplaatst stalgebouw met loodrecht daarachter een serie van twee dienstgebouwen. Het oudste deel van circa 1850 wordt gevormd door de eerste serie dienstwoningen, waarin, gezien de deur/vensterpartij oorspronkelijk ook een stal of koetshuis in is onndergebracht. Vervolgens is omstreeks 1870 het nieuwe koetshuis gebouwd, dwars op het oude. In 1903, volgens de datering in de oostelijke eindgevel, is nog een dienstwoning gebouwd. Het geheel staat met de noordmuur in de waterloop. De oudste DIENSTWONING is één bouwlaag hoog, wordt gedekt door een met pannen gedekt mansarde dak en is witgepleisterd in een natuursteenpatroon. In oorsprong bestond het uit drie woningen van steeds één deur en één venster en een deel bestemd tot stal/koetshuis. Hiervan wordt de inrijdeur geflankeerd door twee vensters, het geheel uitgevoerd met flauwe spitsbogen door middel van stucwerk geaccentueerd. In de gevel in het water bevinden zich vijf roedenverdeelde ramen en een deur. Het KOETSHUIS is eveneens één bouwlaag hoog, heeft een met pannen gedekt mansarde dak en een afwerking van wit stuc met een natuursteenmotief en geblokte hoeklisenen. De voorgevel heeft een symmetrische opzet met een brede inrijdeur, waarboven een hijsluik en twee kleinere zijdeuren. Er zijn hier geen vensters. Tegen de linkerzijde is een kleine aanbouw, met eenzelfde vorm van afwerking. In het inwendige wordt nog een aantal originele paardenstallen aangetroffen, de enige als zodanig bewaarde in geheel 's-Graveland. De DIENSTWONING uit 1903 bestaat eveneens uit één bouwlaag met een mansarde dak. Het gebouw wordt gedateerd in de noordelijke topgevel. Waardering Het ENSEMBLE van DIENSTWONINGEN en STALLEN is van algemeen belang: - vanwege zijn functionele betekenis voor de buitenplaats; - vanwege de ruimtelijke samenhang met hoofdhuis, brug en boerderij; - het stalgebouw bovendien vanwege de bewaarde paardenstallen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522130
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spanderwoud: ensemble van dienstwoningen en stallen in 's Graveland

Spanderswoud

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 1: het HOOFDHUIS. Het hoofdhuis ligt enkele tientallen meters van de weg en is bereikbaar via de Spanderslaan. Ter p..

Spanderswoud: historische tuin- en parkaaanleg

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Tengevolge van de eigendomsgeschiedenis van Spanderswoud, het opdelen van de bui..

Spanderswoud: stenen brug met inrijhek

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 3: STENEN BRUG met INRIJHEK. De toegang tot de buitenplaats aan de noordzijde bestaat uit een gemetselde stenen boog..

Spanderwoud: brug met lantaarns

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG met LANTAARNS. De toegang van de oprijlaan naar het huis bestaat uit een vroeg 19de eeuwse brug over de wat..

Spanderwoud: houten poortgebouw met rietenkap

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN POORTGEBOUWTJE met RIETEN KAP. Ter markering van de ingang van de moestuin achter het hoofdhuis staat aan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spanderwoud: ensemble van dienstwoningen en stallen in 's Graveland