Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spanderwoud: fruitmuren in 's Graveland

Tuin Park Landgoed

Spanderswoud 1
1243HZ 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Spanderwoud: fruitmuren

Omschrijving onderdeel 6: FRUITMUREN (6A en 6B) Even ten oosten van het hoofdhuis bevindt zich de voormalige moestuin. Deze wordt nog duidelijk gemarkeerd door zowel de fruitmuren als het houten poortgebouwtje. De fruitmuren bevinden zich langs de noordzijde (6A) en langs de oostzijde (6B). De muren lijken 18de eeuws van karakter, maar dateren uit 1865. De muur aan de noordzijde (6A) is een achterover hellende halfsteens fruitmuur. Hoewel de muur 18de eeuws oogt, dateert hij uit 1865. Tegen de achterzijde zijn op regelmatige afstand steunberen geplaatst. Aan beide uiteinden is een poortdoorgang aangebracht. De muur aan de oostzijde (6B) is een voorover hellende halfsteens fruitmuur eveneens daterend uit 1865. Ook hier aan de oostzijde steunberen en bovendien is aan deze zijde een houten schuur gebouwd, die via een doorgang in de muur bereikbaar is. Beide muren zijn in de jaren 1990 gerestaureerd. Waardering De FRUITMUREN zijn van algemeen belang: - vanwege hun functionele betekenis voor de buitenplaats; - vanwege de ruimtelijke samenhang met de aanleg rondom het hoofdhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522129
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spanderwoud: fruitmuren in 's Graveland

Spanderswoud

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 1: het HOOFDHUIS. Het hoofdhuis ligt enkele tientallen meters van de weg en is bereikbaar via de Spanderslaan. Ter p..

Spanderswoud: historische tuin- en parkaaanleg

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Tengevolge van de eigendomsgeschiedenis van Spanderswoud, het opdelen van de bui..

Spanderswoud: stenen brug met inrijhek

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 3: STENEN BRUG met INRIJHEK. De toegang tot de buitenplaats aan de noordzijde bestaat uit een gemetselde stenen boog..

Spanderwoud: brug met lantaarns

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG met LANTAARNS. De toegang van de oprijlaan naar het huis bestaat uit een vroeg 19de eeuwse brug over de wat..

Spanderwoud: houten poortgebouw met rietenkap

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN POORTGEBOUWTJE met RIETEN KAP. Ter markering van de ingang van de moestuin achter het hoofdhuis staat aan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spanderwoud: fruitmuren in 's Graveland