Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spanderwoud: brug met lantaarns in 's Graveland

Tuin Park Landgoed

Spanderswoud 1
1243HZ 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: vroeg-19e eeuw


Beschrijving van Spanderwoud: brug met lantaarns

Omschrijving onderdeel 4: BRUG met LANTAARNS. De toegang van de oprijlaan naar het huis bestaat uit een vroeg 19de eeuwse brug over de waterloop naast de oprijlaan. De in oorsprong houten brug rust op gemetselde brughoofden, die versterkt worden door natuurstenen kolommen. Het loopvlak van de brug is vervangen door beton. De elegante gietijzeren leuning met balusters en decoratief traliewerk daartussen en gebogen aanzetstukken is daarbij behouden. Aan weerszijden van de brug aan de kant van de oprijlaan staan twee lantaarns op een hoge vierkante paal van gegoten beton. Waardering De BRUG met LANTAARNS is van algemeen belang: - als functioneel en decoratief onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ruimtelijke samenhang met hoofdgebouw, dienstgebouwen en de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522127
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spanderwoud: brug met lantaarns in 's Graveland

Spanderswoud

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 1: het HOOFDHUIS. Het hoofdhuis ligt enkele tientallen meters van de weg en is bereikbaar via de Spanderslaan. Ter p..

Spanderswoud: historische tuin- en parkaaanleg

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Tengevolge van de eigendomsgeschiedenis van Spanderswoud, het opdelen van de bui..

Spanderswoud: stenen brug met inrijhek

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 3: STENEN BRUG met INRIJHEK. De toegang tot de buitenplaats aan de noordzijde bestaat uit een gemetselde stenen boog..

Spanderwoud: houten poortgebouw met rietenkap

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN POORTGEBOUWTJE met RIETEN KAP. Ter markering van de ingang van de moestuin achter het hoofdhuis staat aan ..

Spanderwoud: fruitmuren

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 6: FRUITMUREN (6A en 6B) Even ten oosten van het hoofdhuis bevindt zich de voormalige moestuin. Deze wordt nog duide..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spanderwoud: brug met lantaarns in 's Graveland