Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spanderswoud: stenen brug met inrijhek in 's Graveland

Tuin Park Landgoed

Spanderswoud 1
1243HZ 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Spanderswoud: stenen brug met inrijhek

Omschrijving onderdeel 3: STENEN BRUG met INRIJHEK. De toegang tot de buitenplaats aan de noordzijde bestaat uit een gemetselde stenen boogbrug over de vaart. Langs de rand van de boogbrug staat een eenvoudige gietijzeren balie. Dwars op de brug staat een decoratief smeedijzeren hek uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het hek bestaat uit twee stijlen door een vlakke boog met elkaar vebonden. De stijlen zijn gevuld met krullend traliewerk. Aan de buitenzijde van de stijlen is in voluutvorm gekruld traliewerk aangebracht. Tussen de stijlen draaien de vleugels. Hierin is de naam SPANDERS-WOUD opgenomen. Waardering De STENEN BOOGBRUG met ijzeren INRIJHEK is van algemeen belang: - vanwege zijn functionele en decoratieve betekenis voor de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522126
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spanderswoud: stenen brug met inrijhek in 's Graveland

Spanderswoud

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 1: het HOOFDHUIS. Het hoofdhuis ligt enkele tientallen meters van de weg en is bereikbaar via de Spanderslaan. Ter p..

Spanderswoud: historische tuin- en parkaaanleg

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Tengevolge van de eigendomsgeschiedenis van Spanderswoud, het opdelen van de bui..

Spanderwoud: brug met lantaarns

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG met LANTAARNS. De toegang van de oprijlaan naar het huis bestaat uit een vroeg 19de eeuwse brug over de wat..

Spanderwoud: houten poortgebouw met rietenkap

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN POORTGEBOUWTJE met RIETEN KAP. Ter markering van de ingang van de moestuin achter het hoofdhuis staat aan ..

Spanderwoud: fruitmuren

Spanderswoud 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 6: FRUITMUREN (6A en 6B) Even ten oosten van het hoofdhuis bevindt zich de voormalige moestuin. Deze wordt nog duide..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spanderswoud: stenen brug met inrijhek in 's Graveland

Foto's (1)