Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorgebouw (Hamrik 4107) in Nieuwolda

Nijverheid Industrie

Hoofdweg Oost 77
9944BW Nieuwolda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Transformatorgebouw (Hamrik 4107)

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd omstreeks 1925 in opdracht van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf (PEB) in een stijl waarin Amsterdamse School-elementen zijn te herkennen. Het gebouwtje, dat wordt aangeduid als `Hamrik 4107', is een voorbeeld van een type trafo met overkragend plat dak. Aan dezelfde weg (Hoofdweg Oost by 17) staat een identieke trafo, die eveneens is beschermd. De trafo is markant gelegen in het open veld in een bocht aan de doorgaande weg van Nieuwolda. Omschrijving Het TRANSFORMATORGEBOUW op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een naar voren springend trasraam van gesinterde bruine baksteen en wordt gedekt door een ruim overstekend plat betonnen dak dat rust op betonnen klossen; aan de bovenzijde van de gevelwand band van vierkante betondecoraties. De entree bevindt zich in de voorgevel (noordzijde) en bestaat uit een stalen deur met ijzeren gehengen; omlijsting van uitkragend metselwerk afgedekt door een keperboog. In de achtergevel (zuidzijde) in het trasraam een ijzeren rooster. In de westgevel een stalen deur met omlijsting van uitkragend metselwerk afgedekt door een keperboog. Waardering Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als representatief voorbeeld van een type trafo met overkragend plat dak uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de markante ligging in een bocht aan de doorgaande weg van Nieuwolda (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522118
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorgebouw (Hamrik 4107) in Nieuwolda

Boerderij van het oudste Oldambtster type met inrit aan de voorzijde

Langeweg 2
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Boerderij van het oudste Oldambtster type met inrit aan de voorzijde, waarnaast kelder en woning met opkamer boven de kelder. alle vensters ..

Renteniersvilla met aangebouwd koetshuis en tuin

Hoofdweg Oost 28
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Inleiding Complex bestaande uit een RENTENIERSVILLA met aangebouwd KOETSHUIS en TUIN. De villa is ontworpen door W. Snater uit Bellingwolde..

Boerderij van het late Oldambtster type met dwars gebouwd voorhuis

Hoofdweg Oost 22
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Boerderij van het late Oldambtster type. Voorhuis als dwarshuis gedekt door schilddak. Ingangspartij omlijst en gevat in een risaliet; op de..

Boerderij van het oudere Oldambtster type met voorhuis en aanbouw onder zelfstandige zadeldaken

AE-weg 56
Woldendorp (Gemeente Delfzijl)
Boerderij van het oudere Oldambtster type, waarbij het voorhuis een zelfstandig zadeldak heeft. Aan het voorste gedeelte van de schuur is ee..

Villaboerderij met aangebouwde koestal

AE-weg 63
Woldendorp (Gemeente Delfzijl)
Inleiding VILLABOERDERIJ met aangebouwde KOESTAL, gebouwd in 1924 in opdracht van C. van Hoorn naar een ontwerp van architect T.O. van Hoor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatorgebouw (Hamrik 4107) in Nieuwolda

Foto's (1)