Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoomgemaal Voorm. stoomgemaal in Oostwold

Weg En Waterwerk

Huningaweg 12
9682PB Oostwold (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1919
Architect: waarsch. G. Kruizinga Kruizinga 1919 waarsch. G. Kruizinga


Beschrijving van Stoomgemaal Voorm. stoomgemaal

Inleiding Voormalig STOOMGEMAAL, gebouwd in 1919 in een Ambachtelijk-traditionele stijl in opdracht van het Waterschap De Groeve en Binnenlanden en waarschijnlijk naar ontwerp van architect G. Kruizinga uit Oostwold. De uitvoering van het werk werd gegund aan de gebroeders Cramer uit Midwolda. Sinds 1969 is het gemaal echter buiten bedrijf, het doet tegenwoordig dienst als garage annex schuur; van het oorspronkelijke interieur is niets over. De platte houten aanbouw aan de achterzijde komt wegens te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Het gemaal is teruggerooid gelegen aan de zuidzijde van de Huningaweg, de doorgaande weg van Oostwold naar Midwolda; de noordzijde van deze weg is aangewezen als gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Het gemaal vormt een opvallend ensemble met het eveneens beschermde naastgelegen gemaal Huningaweg by 8. Samen herinneren ze aan de voormalige beheersing van de waterhuishouding in dit gebied. Omschrijving Het één verdieping hoge, voormalige STOOMGEMAAL op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van bruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop geglazuurde zwarte Friese golfpannen; fries van gele en rode baksteen; gietijzeren goot. De gevels worden geleed door getoogde staande vensters met ijzeren roedenverdeling onder een segmentboog van gele en bruine baksteen. In de tuitgevel aan de voorzijde (noordgevel) twee getoogde staande vensters, waartussen een gevelsteen waarop geschreven `gebouwd in het jaar 1919 Onder het bestuur D.K. Mensinga J. Struif R.F. Toren A. Botjes R.F. Brouwer'. In de top een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling met rondom een rollaag van gele en bruine baksteen. In de oostgevel een getoogd staand venster en niet-originele deuren. In de tuitgevel aan de achterzijde (zuidgevel) twee getoogde staande vensters en in de top een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling met rondom een rollaag van gele en bruine baksteen. Voor deze gevel een niet-originele aanbouw (niet beschermd). In de westgevel twee getoogde staande vensters. Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming in aanmerking. Waardering Voormalig stoomgemaal van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een gemaal uit 1919 in de provincie Groningen - vanwege de traditionele vormgeving en aardige detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de markante ligging aan de Huningaweg - vanwege de ensemblewaarde in combinatie met het naastgelegen gemaal (Huningaweg by 8) - als herinnering aan de voormalige beheersing van de waterhuishouding in dit gebied (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522116
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stoomgemaal Voorm. stoomgemaal in Oostwold

Gemaal Voorm. gemaal met aangebouwd transformatorgebouw

Huningaweg 8
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Inleiding Voormalig GEMAAL met aangebouwd TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1921 in opdracht van het Waterschap Huininga Meerland naar een on..

Dwarshuisboerderij in eclectische stijl

Huningaweg 15
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ uit 1890 in Eclectische stijl, waarvan het VOORHUIS is opgetrokken in een doorgebakken bruine baksteen op e..

Dwarshuisboerderij, bijschuur

Huningaweg 15
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving BIJSCHUUR uit 1907 opgetrokken in een rode baksteen onder een wolfdak met strakke windveren en twee houten pirons, gedekt met ..

Dwarshuisboerderij, tuin

Huningaweg 15
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1890 in een landschappelijke stijl. De tuin heeft een asymmetrische aanleg, waarin een tot vijver ver..

Boerderij Zijlker (Oldambtster boerderij)

Huningaweg 11
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Boerderij van het Oldambtster type; onderkelderd voorhuis met omlijste ingang in het midden; een serie zoldervensters; voorhuis onder schild..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stoomgemaal Voorm. stoomgemaal in Oostwold

Foto's (4)