Transformatorgebouw (De Kamp 4100) in Nieuwolda

Nijverheid Industrie

Hoofdweg Oost 17
9944BV Nieuwolda (gemeente Oldambt)

Beschrijving van Transformatorgebouw (De Kamp 4100)

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd omstreeks 1925 in opdracht van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf (PEB) in een stijl waarin Amsterdamse School-elementen zijn te herkennen. Het gebouwtje, dat wordt aangeduid als `De Kamp 4100', is een voorbeeld van een type trafo met overkragend plat dak. Aan dezelfde weg (Hoofdweg Oost to 77) staat een identieke trafo, die eveneens is beschermd. De trafo is markant gelegen in het open veld aan de doorgaande weg van Nieuwolda. Omschrijving Het TRANSFORMATORGEBOUW op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een naar voren springend trasraam van gesinterde bruine baksteen en wordt gedekt door een ruim overstekend plat betonnen dak dat rust op betonnen klossen; aan de bovenzijde van de gevelwand band van vierkante betondecoraties. De entree bevindt zich in de voorgevel (zuidzijde) en bestaat uit een stalen deur met ijzeren gehengen; omlijsting van uitkragend metselwerk afgedekt door een keperboog. In de achtergevel (noordzijde) in het trasraam twee ijzeren rooster. In de oostgevel een stalen deur met omlijsting van uitkragend metselwerk afgedekt door een keperboog. Waardering Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als representatief voorbeeld van een type trafo met overkragend plat dak uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de markante ligging in het open veld aan de doorgaande weg van Nieuwolda (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)