Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, toegangshek in Oostwold

Overig

Kerksingel 17
9682PD Oostwold (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Hervormde kerk, toegangshek

Inleiding Het ijzeren TOEGANGSHEK, behorende bij de achtergelegen achttiende eeuwse Hervormde kerk, stamt uit 1907 en is vormgegeven in een stijl waarin Art Nouveau-elementen zijn te herkennen. Het toegangshek verleent toegang tot een lange beklinkerde LAAN met aan weerszijden een uit 1934 stammende rij linden, die leidt naar de Hervormde kerk. De vier rijen iepen, die oorspronkelijke langs de Kerksingel stonden, werden in 1928 en 1929 wegens ziekte geveld. Het fraai vormgegeven hek met laan is een aanvulling op de reeds beschermde Hervormde kerk (monumentnummer 29923) en is gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Oostwold. Omschrijving IJzeren TOEGANGSHEK op een gemetselde dam, bestaande uit vier kolommen met gietijzeren mutsen met bekroningen met Art Nouveau-motieven, gedateerd 1907 met naamsaanduiding OOST WOLD. De middenpartij is voorzien van twee brede draaihekken voor rijtuigen met aan weerszijden twee draaihekken voor voetgangers; gebogen zijhekken met vleugelstukken. De smeedijzeren hekken bestaan uit stijlen en regels, bekroond met gietijzeren pieken met zweepslagmotief. De kolommen zijn samengesteld uit segmentprofielen en klinknagelverbindingen. Waardering Toegangshek met laan, behorende bij de reeds beschermde Hervormde kerk, van algemeen belang: - als voorbeeld van een toegangshek uit 1907 met Art Nouveau-motieven, behorende bij een oudere Hervormde kerk in de provincie Groningen - vanwege de fraaie vormgeving en markante detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de Hervormde kerk (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522112
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, toegangshek in Oostwold

Hervormde kerk

Kerksingel 17
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Herv.Kerk op Kerkhof. Fraai aan het einde van een oprijlaan gesitueerd kruisvormig kerkgebouw met dakruiter op de kruising, blijkens opschri..

Eenvoudige woning met omlijste ingangen

Wilhelminalaan 14
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Eenvoudige woning, deel uitmakend van gelijksoortige bebouwing rond het kerkhof. Omlijste ingangen. Stichtingssteen 1778.

Hervormde pastorie (Oostwold)

Kerksingel 2
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Pastorie. Blijkens sluitingssteen in 1771 gebouwde pastorie, bestaande uit een zeven travee├źn breed woonhuis met verdieping onder zadeldak ..

Huningaheerd

Huningaweg 25
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving Oldambtster VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (1882, Eclectische stijl), tweekapsschuur (1959, niet beschermd) en aang..

Huningaheerd, tuin

Huningaweg 25
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1882 in een Landschappelijke stijl. De tuin heeft een asymmetrische aanleg, waarin een groen gazon, m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk, toegangshek in Oostwold

Foto's (5)