Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, toegangshek in Nieuw Scheemda

Overig

Hamrikkerweg 27
9943PA Nieuw Scheemda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1897
Architect: L.J. Enthoven & Co. Enthoven 1897 L.J. Enthoven & Co.


Beschrijving van Hervormde kerk, toegangshek

Inleiding TOEGANGSHEK op muurdam, dienende als entree naar de Nederlands-hervormde kerk (monumentnummer 33078) en de bijbehorende begraafplaats. Het hek, dat uit 1897 stamt, is vervaardigd door "Pletterij Den Haag", wat wil zeggen bij Gieterij Enthoven & Co 's-Gravenhage. Het hek is markant gelegen in de as van de kerk, op de muurdam over de gracht die de begraafplaats met kerk omringt. Omschrijving IJzeren TOEGANGSHEK bestaande uit twee hoofdpijlers, twee kleinere pijlers, vier beweegbare hekken en twee vleugelstukken. De twee hoofdpijlers hebben een ronde, gegroefde schacht op een veelhoekige voet en worden bekroond door een verguld kruis. In de voet van één van de pijlers staat gegraveerd "Pletterij Den Haag"; in de bekroning van de linker pijler staat in vergulde letters "ANNO" en in die van de rechter het jaartal "1897". De twee hoofdpijlers worden met elkaar verbonden door twee ijzeren staven met krulbeëindiging waartussen een lantaarn (kopie van origineel) van glas en ijzer. De beide kleinere pijlers hebben een gegroefde schacht onderbroken door ijzeren banden op een veelhoekige voet, bekroond door een vergulde knop met punt. De beweegbare hekken bestaan uit sober stijl- en regelwerk met vergulde punten. De beide vleugelstukken zijn gebogen in krulvormen. Waardering IJzeren toegangshek bij kerk en begraafplaats van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een hek uit 1897 - als goede representant van een hek uit de collectie van Gieterij Enthoven & Co, uit 's-Gravenhage - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met kerk en begraafplaats - vanwege de markante ligging midden in het dorp op de muurdam over de omgrachting van het kerkterrein (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522100
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, toegangshek in Nieuw Scheemda

Hervormde kerk

Hamrikkerweg 27
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Herv. Kerk op kerkhof. Eenvoudig zaalgebouw onder hoog schilddak, op welke nok in het midden een dakruiter. De kerk is in 1661 gebouwd; de w..

Borgh De Borgh

Hamrikkerweg 13
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ met uitgebouwd middenrisaliet, gebouwd in 1904 in opdracht van de familie Dijkema in een Eclectische stijl. In..

Boerderij van het Oldambtster type met twee rijen zaadzoldervensters

Hamrikkerweg 34
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
BOERDERIJ van het Oldambtster type. Omlijste ingang in het midden het snijraam, beganegronds zesruitsvensters, twee series zoldervensters; k..

De Dellen

Pastorieweg 4A
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Achtkante bovenkruier van waterschap de Dallen, gebouwd in 1855. Pegel- of peilmolen voor het boezemwaterschap Aldant.

Westerse Molen (Zeldenrust)

Hamrikkerweg 18
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Windwatermolen 'De Westerse watermolen' Achtkante bovenkruier in 1862 op de fundamenten van een afgebrande voorganger uit 1798 gebouwd door ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk, toegangshek in Nieuw Scheemda