Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarshuisboerderij, bijschuur in Nieuwolda

Boerderij

Hoofdweg West 25
9944EA Nieuwolda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1943 1943 ca. 1943


Beschrijving van Dwarshuisboerderij, bijschuur

Omschrijving BIJSCHUUR uit omstreeks 1943, opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het zadeldak gedekt met een rode muldenpan. De beide iets uitkragende topgevels zijn afgezet met een rollaag van gesinterde steen en hebben een metseldecoratie van gesinterde steen. In de noordoostgevel dubbele schuurdeuren, en erboven een deur. In de zuidoostgevel een deur, een venster, twee bijelkaar geplaatste vensters en drie bijelkaar geplaatste vensters. In de noordwestgevel twee keer drie bijelkaar geplaatste vensters en een deur. In de zuidwestgevel drie bijelkaar geplaatste vensters en in de topgevel twee bijelkaar geplaatste vensters. Alle vensters zijn staand. Zowel deuren als vensters hebben een betonlatei. Waardering Bijschuur van algemeen belang - als voorbeeld van een bijschuur uit de eerste helft van de jaren veertig van deze eeuw - vanwege de gaafheid van het exterieur - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de boerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522098
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarshuisboerderij, bijschuur in Nieuwolda

Dwarshuisboerderij

Hoofdweg West 25
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ waarvan het VOORHUIS (1905) is opgetrokken in een doorgebakken bruine baksteen op een gepleisterd trasraam,..

Boerderij van het Oldambtster type met tuitgevel en drie series zaadzoldervensters

Hoofdweg West 27
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Boerderij van het Oldambtster type met ingang in zijgevel. Boven de deur versierd bovenlicht. Zesruitsvensters en drie series zoldervensters..

Rienkesheerd

Hoofdweg West 21
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Fraai op omgracht terrein gelegen boerderij met dwars gebouwd voorhuis onder zadeldak tussen topgevels.

Leeuwenborg

Pastorieweg 14
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Inleiding Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ uit 1864 waarvan het VOORHUIS is opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een trasraam van natuu..

Leeuwenborg, wagenschuur

Pastorieweg 14
Nieuw Scheemda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving WAGENSCHUUR uit 1860 opgetrokken in een rood-bruine baksteen onder een zadeldak met strakke windveren, gedekt met een zwart ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dwarshuisboerderij, bijschuur in Nieuwolda