Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in Oostwold

Woonhuis

Nieuweweg 86
9682VN Oostwold (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Arbeiderswoning

Omschrijving De één verdieping hoge, deels onderkelderde ARBEIDERSWONING (1932, Ambachtelijk-traditionele stijl) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen, achtergevel aangesmeerd, op een trasraam van klinkers en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje muldenpannen; twee gemetselde nokschoorstenen; strakke houten windveren; houten piron; deels houten goot op houten klossen, deels zinken mastgoot; muurankers. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten geschilderd glas-in-lood onder een gepleisterde latei. In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) twee H-vensters waarboven twee zaadvensters. In de zuidgevel een H-venster. De entree bevindt zich aan de rechterzijde van de krimp en bestaat uit een houten paneeldeur met drieruits venster onder een gepleisterde latei waarvoor een gemetselde stoep. Aan de voorzijde van de krimp drie liggende vensters onder rollaag, een houten schuurdeur en een niet-origineel driedelig venster. In de achtergevel (westzijde) een niet-originele deur met aan weerszijden een liggend zesruits venster en in de top een houten luik. In de noordgevel een H-venster. Aan de voorzijde van de krimp een liggend venster, een keldervenster, een niet-origineel tweedelig venster en een getoogd liggend zesruits venster, alle onder rollaag; aan de linkerzijde van de krimp een H-venster. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, de zachtboardplafonds, de houten vensterbanken en het drankkastje naast de schouw. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een jongere arbeiderswoning uit 1932 in de provincie Groningen - vanwege de typerende traditionele vormgeving en aardige detaillering - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur - vanwege de fraaie ligging in een voor dit gebied zo typerend lint van arbeiderswoningen - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de stookhut - als herinnering aan de vele, inmiddels verbouwde, arbeiderswoningen die aan de Nieuweweg lagen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522094
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in Oostwold

Arbeiderswoning, stookhut

Nieuweweg 86
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving De STOOKHUT uit 1932 is opgetrokken in een rode gesinterde baksteen op een trasraam van klinkers en wordt gedekt door een zade..

Boerderij van het gevorderde Oldambtster type

Goldhoorn 33
Finsterwolde (Gemeente Oldambt)
BOERDERIJ van het gevorderde Oldambtster type met dwars voorhuis met verdieping onder schilddak met twee hoekschoorstenen. Boven de omlijste..

Dwarshuisboerderij in eclectische stijl

Goldhoorn 33
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde TWEEKAPSSCHUUR die via een hals met het voorhuis is verbonden. De boerderij is in 1894 gestich..

Stoomgemaal Voorm. stoomgemaal

Huningaweg 12
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Inleiding Voormalig STOOMGEMAAL, gebouwd in 1919 in een Ambachtelijk-traditionele stijl in opdracht van het Waterschap De Groeve en Binnenl..

Gemaal Voorm. gemaal met aangebouwd transformatorgebouw

Huningaweg 8
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Inleiding Voormalig GEMAAL met aangebouwd TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1921 in opdracht van het Waterschap Huininga Meerland naar een on..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in Oostwold

Foto's (4)