Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huningaheerd, tuin in Oostwold

Tuin Park Landgoed

Huningaweg 25
9682PA Oostwold (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1882 1882 ca. 1882


Beschrijving van Huningaheerd, tuin

Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1882 in een Landschappelijke stijl. De tuin heeft een asymmetrische aanleg, waarin een groen gazon, monumentale loofbomen en restanten van een padenpatroon. Aan de westzijde ligt een bergje waarachter een rij kastanjes en waarvoor een niervormige vijver. Aan de voorzijde staat een kastanje en aan de oostzijde een rode beuk. Voor het huis loopt een grindpad dat middels een niet-originele brug toegang verleent tot het weiland, dat voor de tuin ligt. In het weiland, in de as van het huis, ligt een kanaal. Aan de oostzijde van het huis ligt een bergje. Waardering Tuin aangelegd omstreeks 1880 van algemeen tuinhistorisch belang: - als voorbeeld van een asymmetrisch aangelegde tuin in landschappelijke tuinstijl uit omstreeks 1880 - vanwege de voor dit tuintype kenmerkende onderdelen, zoals bergje en niervormige vijver - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522092
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huningaheerd, tuin in Oostwold

Huningaheerd

Huningaweg 25
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Omschrijving Oldambtster VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (1882, Eclectische stijl), tweekapsschuur (1959, niet beschermd) en aang..

Eenvoudige woning met omlijste ingangen

Wilhelminalaan 14
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Eenvoudige woning, deel uitmakend van gelijksoortige bebouwing rond het kerkhof. Omlijste ingangen. Stichtingssteen 1778.

Hervormde kerk

Kerksingel 17
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Herv.Kerk op Kerkhof. Fraai aan het einde van een oprijlaan gesitueerd kruisvormig kerkgebouw met dakruiter op de kruising, blijkens opschri..

Hervormde kerk, toegangshek

Kerksingel 17
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Inleiding Het ijzeren TOEGANGSHEK, behorende bij de achtergelegen achttiende eeuwse Hervormde kerk, stamt uit 1907 en is vormgegeven in een..

Hervormde pastorie (Oostwold)

Kerksingel 2
Oostwold (Gemeente Oldambt)
Pastorie. Blijkens sluitingssteen in 1771 gebouwde pastorie, bestaande uit een zeven travee├źn breed woonhuis met verdieping onder zadeldak ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huningaheerd, tuin in Oostwold

Foto's (1)