Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villaboerderij, koetshuis in Scheemda

Kasteel Buitenplaats

Oosterstraat 17
9679KJ Scheemda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Villaboerderij, koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS met ingebouwde dienstwoning en stallen is gebouwd in 1875 in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Neo-Classicistische elementen en bestaat uit een voorhuis met achterhuis. Het één verdieping hoge koetshuis op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen aan de voorzijde op een naar voren springend gepleisterd trasraam, overige zijden trasraam van donkere baksteen. Het pand wordt gedekt door een samengestelde kap waarop donkere Friese golfpannen; voorgevel houten kroonlijst; goot op bakstenen klossen; twee houten pirons; muurankers. De entree van het koetshuis bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (noordzijde) van het voorhuis en bestaat uit twee getoogde houten paneeldeuren waarin halfronde gietijzeren panelen. De entree wordt omlijst met gepleisterde pilasters met blokmotieven en Ionisch kapiteel en wordt bekroond met een kroonlijst en driehoekig fronton waarin een halfrond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling. Aan weerszijden van het risaliet een getoogd H-venster onder segmentboog met aan weerszijden een gepleisterde pilaster met blokmotieven en Ionisch kapiteel. In de oostgevel van het voorhuis twee H-vensters onder strek. In de naar voren springende oostgevel van het achterhuis een dichtgemetseld venster, een niet-originele opgeklampte houten deur, een getoogd tweeruits vensters onder rollaag waarboven een houten hooiluik en een niet-origineel tweedelig venster; aan de rechterzijde de entree tot de woning die bestaat uit een houten deur met bovenlicht onder rollaag. In het linker geveldeel van de achtergevel (zuidzijde) van het achterhuis een niet-origineel H-venster en schuifpui. In het naar voren springende rechter geveldeel met niet-originele verdieping een getoogd liggend tweeruits venster onder rollaag en een niet-originele deur met zijlicht. In de westgevel van het voorhuis twee liggende getoogde tweeruits vensters onder rollaag. In de westgevel van het achterhuis drie liggende getoogde tweeruits vensters onder rollaag. Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Waardering Koetshuis met ingebouwde dienstwoning en stallen van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een koetshuis met ingebouwde dienstwoning en stallen uit 1875 in de provincie Groningen in Ambachtelijk-traditionele stijl met Neo-Classicistische elementen - vanwege de traditionele vormgeving en fraaie detaillering van de voorgevel - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de tegenovergelegen villaboerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522089
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villaboerderij, koetshuis in Scheemda

Rentenierswoning in Overgangsstijl met aangebouwd achterhuis

Oosterstraat 11
Scheemda (Gemeente Oldambt)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS, gebouwd in 1914 door timmerman W. de Wit uit Scheemda in opdracht van de heer H.K. Bu..

Villaboerderij met voorhuis in eclectische stijl en oudere schuur

Oosterstraat 26
Scheemda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving Oldambtster VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (1865, Eclectische stijl) en SCHUUR (1836). Het deels één, deels twee ..

Hervormde kerk met vrijstaande toren

Torenstraat 1
Scheemda (Gemeente Oldambt)
Herv. Kerk en toren op omheind kerkhof. Eenvoudig in aanleg laat gotisch kerkgebouw met ondiepe driezijdige sluiting gebouwd in 1515, in 162..

Herenhuis in eclectische stijl met aangebouwde stal en koetshuis

Torenstraat 14
Scheemda (Gemeente Oldambt)
Inleiding HERENHUIS met aangebouwde STAL en KOETSHUIS, gebouwd in 1904 in opdracht van de gezusters Ter Haseborg (notabelen) in een Eclect..

Eenvoudig pand onder zadeldak (mog. dienstwoning bij nr. 20)

Torenstraat 18
Scheemda (Gemeente Oldambt)
Naast pand nr 20 en inwendig daarmede verbonden wellicht als dienstwoning opgetrokken eenvoudig pand onder zadeldak, de gevel ongeveer vier ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villaboerderij, koetshuis in Scheemda