Meiborg, stookhut in Scheemda

Stationsstraat 86
9679EG Scheemda (gemeente Oldambt)

Beschrijving van Meiborg, stookhut

Omschrijving De STOOKHUT (1912) is opgetrokken in rode baksteen, voorgevel bruine bezande steen, op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte geglazuurde Lucas IJsbrandspannen; strakke houten windveren; gemetselde nokschoorsteen; gietijzeren goot op bakstenen klossen. In de voorgevel (westzijde) twee houten deuren en een staand venster, alle onder rollaag van witte verblendsteen en bruine baksteen. In de topgevel aan de noordzijde een staand venster onder rollaag en een getoogd drieruits venster onder rollaag. In de achtergevel (oostzijde) een staand venster onder rollaag. Waardering Stookhut van algemeen belang: - als voorbeeld van een stookhut uit 1912 in de provincie Groningen - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid - vanwege de traditionele vormgeving en opvallend verzorgde detaillering - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villaboerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)