Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veldzicht, koetshuis in Westerlee

Kasteel Buitenplaats

Hoofdweg 67
9678PH Westerlee (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Veldzicht, koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS (gebouwd omstreeks 1910 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje muldenpannen; gevelbanden van gele baksteen; fries van gele en rode baksteen. De gevels worden geleed door getoogde liggende vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag. In de topgevel aan de voorzijde (noordgevel) dubbele houten deuren onder een segmentboog en trommel met gekleurd metselmozaïek. In de top een opgeklampte houten deur. In de oostgevel twee getoogde liggende vensters. In de topgevel aan de achterzijde (zuidgevel) twee getoogde liggende vensters en in de top een opgeklampte houten deur. In de westgevel een getoogd liggend venster. Waardering Koetshuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een koetshuis behorende bij een villaboerderij uit omstreeks 1910 in de provincie Groningen - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villaboerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522083
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veldzicht, koetshuis in Westerlee

Veldzicht

Hoofdweg 67
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Inleiding VILLABOERDERIJ gebouwd in 1910 in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen, bestaande uit een VOORHUIS met SCHUUR. Om..

Veldzicht, stookhut

Hoofdweg 67
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Omschrijving De STOOKHUT (gebouwd omstreeks 1910) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasr..

Hervormde kerk en toren

Hoofdweg 87
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Herv. Kerk en toren. Eenvoudig zaalgebouw uit 1776 onder zadeldak met wolfeinden; de lengtegevels geleed door pilasters; tegen de westgevel ..

Arbeiderswoning onder driezijdig schilddak met wolfseind tegen rechte voorgevel

Engelkeslaan 21
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Omschrijving ARBEIDERSWONING (jaren twintig) opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een driezijdig schilddak met wolfeind tegen een r..

Stookhut

Engelkeslaan 21
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Omschrijving Kleine STOOKHUT (jaren twintig) opgetrokken in roodbruine baksteen onder een zadeldak, met strakke windveren en gedekt met een..

Kaart & Routeplanner