Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning onder driezijdig schilddak met wolfseind tegen rechte voorgevel in Westerlee

Woonhuis

Engelkeslaan 21
9678TK Westerlee (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1920-1929 1929 1920-1929


Beschrijving van Arbeiderswoning onder driezijdig schilddak met wolfseind tegen rechte voorgevel

Omschrijving ARBEIDERSWONING (jaren twintig) opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een driezijdig schilddak met wolfeind tegen een rechte voorgevel met strakke windveren. Het dak aan de voorzijde, gedekt met een zwarte geglazuurde Friese golfpan, heeft op de nok een gemetselde schoorsteen; het schuurgedeelte, gedekt met een rode Hollandse pan, heeft een houten piron. In de voorgevel (noord) twee H-vensters en twee zaadvensters, alle onder een gepleisterde latei. In de beide zijgevels (oost en west) een H-venster met gepleisterde latei. Het verbrede schuurgedeelte heeft in de krimp links een klein H-venster; en in de krimp rechts de hoofdentree, bestaande uit een deur met bovenlicht en gepleisterde latei. In de westgevel van het schuurgedeelte (voorzover zichtbaar) een opgeklampte deur, een stalvenster en een tweedelig venster; in de oostgevel (voorzover zichtbaar) een driedelig venster, een stalvenster en een deur; in de achtergevel (zuid) met wolfeind, drie ijzeren stalvensters en in de top een houten deur/luik. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de jaren twintig van deze eeuw - vanwege de typische vormgeving met aan de achterzijde het verbrede stalgedeelte - vanwege het sobere, doch voor die tijd kenmerkende materiaalgebruik - vanwege de ligging aan een zijlaan te midden van soortgelijke arbeiderswoningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522070
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning onder driezijdig schilddak met wolfseind tegen rechte voorgevel in Westerlee

Stookhut

Engelkeslaan 21
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Omschrijving Kleine STOOKHUT (jaren twintig) opgetrokken in roodbruine baksteen onder een zadeldak, met strakke windveren en gedekt met een..

Kleine schuur onder zadeldak

Engelkeslaan 21
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Omschrijving Kleine SCHUUR (jaren veertig) opgetrokken in roodbruine baksteen onder een zadeldak, met strakke windveren en gedekt met een r..

Veldzicht

Hoofdweg 67
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Inleiding VILLABOERDERIJ gebouwd in 1910 in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen, bestaande uit een VOORHUIS met SCHUUR. Om..

Veldzicht, stookhut

Hoofdweg 67
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Omschrijving De STOOKHUT (gebouwd omstreeks 1910) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasr..

Veldzicht, koetshuis

Hoofdweg 67
Westerlee (Gemeente Oldambt)
Omschrijving Het KOETSHUIS (gebouwd omstreeks 1910 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in ro..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)