Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijschuur in Doornspijk

Boerderij

Oude Harderwijkerweg 28
8085PH Doornspijk (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1910-1930


Beschrijving van Bijschuur

Omschrijving De gevels van de uit ca. 1910 daterende schuur is met behulp van bestaand materiaal (kleiner formaat baksteen; halfsteens verband) van een oudere schuur opnieuw opgetrokken. De schuur is met riet gedekt. Als VOORGEVEL wordt de gevel beschouwd die is gericht naar de boerderij en die enkel een klein deurtje bevat. De LINKER ZIJGEVEL is op een dichtgezet luik na blind uitgevoerd. Precies op de hoek met de achtergevel is vanuit de gevels een schoorsteen geplaatst waartegen een deel van het riet van de dakschilden rust. In de ACHTERGEVEL komen twee kleine mestdeurtjes voor onder een rollaag met geheel rechts een klein vierkant raampje. De RECHTER ZIJGEVEL die grenst aan de open mestvaalt is blind uitgevoerd. Waardering - Van architectuurhistorische waarde vanwege de goed bewaarde hoofdvorm en als goed voorbeeld van een eenvoudige schuur daterend uit de eerste kwart 20ste eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige complex-onderdelen. Het object is onderdeel van een historisch gegroeid klein landschappelijk gebied de "Hoge Enk" en speelt daarin een beeldbepalende rol. - Van cultuurhistorische waarde vanwege het goede voorbeeld van een eenvoudig boerderijtype dat met de bijgebouwen een beeld geeft van de wijze waarop in de laatste kwart van de 19de eeuw op de boerderij werd gewoond en gewerkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522067
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijschuur in Doornspijk

Boerderij van het type hallehuis

Oude Harderwijkerweg 28
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving BOERDERIJ van het type hallehuis. De gevels zijn deels opgetrokken uit baksteen in kruisverband. De wolfskap is met riet gedek..

Boerderij, midden 19e eeuw, onder rieten wolfdak en met in de voorgevel vensters met luiken en 20- en 9- ruitsschuiframen

Schiksweg 8
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Boerderij, midden 19e eeuw, onder rieten wolfdak en met in de voorgevel vensters met luiken en 20- en 9- ruitsschuiframen.

Boerderij, begin 19e eeuw, onder rieten wolfdak

Oude Harderwijkerweg 57
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Boerderij, begin 19e eeuw, onder rieten wolfdak. In de voorgevel vensters met luiken en negenruitsramen. Zolderluik onder opgewipt gedeelte ..

Gepleisterde boerderij, onder rieten wolfsdak

Oude Hogeweg 16
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Gepleisterde boerderij, onder rieten wolfdak. Links uitgebouwde kamer. In de voorgevel jaartalankers: 1744 en vensters met luiken en negenru..

Boerderij met de nokas haaks op de weg gesitueerd

Stoopschaarweg 9
Elburg
Omschrijving De BOERDERIJ is met de nokas haaks op de weg gesitueerd en bezit een rechthoekige plattegrond. Het afgewolfde schilddak is bel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bijschuur in Doornspijk