Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakhuis in Elburg

Boerderij

Stoopschaarweg 9
8081PE Elburg
Gelderland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Bakhuis

Omschrijving BAKHUIS met witgepleisterde gevels (voorzien van een omlopende donker geschilderde plint) onder een met deels rode en gesmoorde oud Hollandse pannen gedekt zadeldak, gelegen aan de noordzijde van de boerderij. Op de nok, die is belegd met Hollandse nokvorsten, bevindt zich aan de noordzijde een schoorsteen boven de eindmuur. Tegen die achterzijde is een stookhok geplaatst met een uit asbestgolfplaten bestaand lessenaarsdak. De VOORGEVEL bezit links een deur en rechts hiervan een klein venster met draairaam rustend op een gecementeerde lekdorpel. Het luik bezit aan de binnenzijde in de spiegel een geschilderd zandlopermotief dat ook in de voorgevel van de boerderij voorkomt. De LINKER ZIJGEVEL bevat een modern meerruits raam. De ACHTERGEVEL met dwarsgeplaatst, aangebouwd stookhok, is op een klein ossekop-raampje na, blind uitgevoerd. De gemetselde schoorsteen wordt door een betonnen schoorsteenkap afgesloten. De RECHTER ZIJGEVEL is blind uitgevoerd. Het INTERIEUR bezit behalve een betonnen vloer en de houten zoldering nog maar weinig oorspronkelijke onderdelen. Waardering - Van architectuurhistorische waarde vanwege de goed en redelijk gaaf bewaarde hoofdvorm van het bakhuis. - Van stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige complex-onderdelen. - Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn ouderdom die tot in de 19de eeuw teruggaat en met de overige gebouwen een goed beeld geven van het werken en wonen op deze boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 522064
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakhuis in Elburg

Boerderij met de nokas haaks op de weg gesitueerd

Stoopschaarweg 9
Elburg
Omschrijving De BOERDERIJ is met de nokas haaks op de weg gesitueerd en bezit een rechthoekige plattegrond. Het afgewolfde schilddak is bel..

Wagenschuur

Stoopschaarweg 9
Elburg
Omschrijving De vrijstaande hoofzakelijk houten, zwartgeteerde WAGENSCHUUR ligt aan de noordzijde van de boerderij en bezit een rechthoekig..

Kampwachterswoning

Julianastraat 3
Elburg
Kampwachterswoning gelegen in het 'benedenkamp' met nok evenwijdig aan de Kon. Julianaweg. Gebouwd in 1879 als woonhuis voor "den conducteur..

Arsenaal

Julianastraat 10
Elburg
ARSENAAL gelegen in het "benedenkamp", gebouwd in 1879 voor de berging van artilleriematerieel en kampementseffecten. Oorspronkelijk hadden ..

Koetshuis met in- en uitgezwenkte gevel

Zuiderzeestraatweg Oost 63
Elburg
Koetshuis met in- en uitgezwenkte gevel, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakhuis in Elburg

Foto's (1)