Wagenschuur in Elburg

Stoopschaarweg 9

Beschrijving van Wagenschuur

Omschrijving De vrijstaande hoofzakelijk houten, zwartgeteerde WAGENSCHUUR ligt aan de noordzijde van de boerderij en bezit een rechthoekige plattegrond waarbij de voorgevel naar het zuiden is gericht. De nok van het met riet gedekte dak is evenwijdig aan die van de boerderij gesteld. De schuur bezit een omlopend schilddak met een aan de voorzijde korter dakschild. De VOORGEVEL bestaat uit twee dubbele opgeklampte draaideuren van verticale plankendelen. Op de hoeken van de gevel is een kleiner opgeklampt deurtje geplaatst onder een gedeeld raampje. De rechterhoek is deels uitgevoerd in metselwerk, dat in de rechterzijgevel is doorgetrokken. De LINKER ZIJGEVEL is blind uitgevoerd. De ACHTERGEVEL is op een lichtgetoogd stalraampje in het linker gedeelte van de gevel na, dat van metselwerk is voorzien, blind uitgevoerd. De RECHTER ZIJGEVEL is zoals aangegeven geheel in metselmerk (kruisverband) uitgevoerd en bevat drie kleine varkensstaldeurtjes. De schuur doet dienst als wagenschuur en bezit in het INTERIEUR vier ankerbalkgebinten. Waardering WAGENSCHUUR maakt onderdeel uit van het complex met boerderij en bakhuis. - Van architectuurhistorische waarde vanwege de uiterlijke verschijningsvorm van de bijna geheel in planken opgetrokken schuur. - Van stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige complex-onderdelen. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong die tot de eeuwwisseling teruggaat en samen met de overige gebouwen het beeld van wonen en werken op de boerderij levendig houden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)